ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανώφελη η άσκηση για τους παχύσαρκους

Η άσκηση δεν ασκεί προστατευτική δράση στην υγεία των παχύσαρκων ανθρώπων.

Ανώφελη η άσκηση για τους παχύσαρκους

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας μεγάλης έρευνας που διήρκεσε 29 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1,31 εκατομμύρια άνδρες από τη Σουηδία, οι οποίοι εντάχθηκαν σε αυτήν σε ηλικία 18 ετών, όταν πήγαν φαντάροι.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, 44.301 από αυτούς είχαν χάσει τη ζωή τους.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη, η γυμναστική ασκεί ισχυρή προστατευτική δράση, με τους πιο γυμνασμένους εθελοντές να διατρέχουν κατά 51% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με τους αγύμναστους.

Ειδικότερα, διέτρεχαν κατά 80% μικρότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας κατάχρησης αλκοόλ ή ουσιών, κατά 59% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και κατά 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Ωστόσο τα οφέλη αυτά ίσχυαν μόνο για όσους είχαν φυσιολογικό βάρος ή ήταν υπέρβαροι.

Στους παχύσαρκους άνδρες που γυμνάζονταν συστηματικά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν κατά 30% υψηλότερος, σε σύγκριση με εκείνον που διέτρεχαν οι αδύνατοι και αγύμναστοι συνομήλικοί τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν τον μύθο ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να εξουδετερώσει τις απειλές που θέτουν τα πολλά περιττά κιλά.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) νωρίς στη ζωή είναι πιο σημαντικός από το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας για τη μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Νόρντστρομ, καθηγητής Γηριατρικής Ιατρικής στο Τμήμα Κοινοτικής Ιατρικής & Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Umea, στη Σουηδία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE).

Διαβάστε επίσης:

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η παχυσαρκία θα είναι η κύρια αιτία θανάτου