ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προειδοποίηση ΗΠΑ στις εγκύους να μην επισκέπτονται 14 χώρες

Προειδοποίηση προς τις εγκύους να αποφεύγουν την μετάβαση σε 14 χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν στον επικίνδυνο ιό Ζίκα, εξέδωσαν οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ.

Προειδοποίηση ΗΠΑ στις εγκύους να μην επισκέπτονται 14 χώρες

Ο ιός αυτός μεταδίδεται με τα κουνούπια και θεωρείται υπεύθυνος για τη γέννηση χιλιάδων βρεφών με γενετικές ανωμαλίες στη Βραζιλία.

Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα, αφορά και σε όσες γυναίκες επιθυμούν να μείνουν έγκυοι.

Οι χώρες στις οποίες συνιστάται να αποφεύγονται τα ταξίδια βρίσκονται στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική και είναι η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γαλλική Γουιάνα, η Γουατεμάλα, η Αϊτή, η Ονδούρα, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Σουρινάμ, η Βενεζουέλα, το Πουέρτο Ρίκο και η Μαρτινίκα.

Η οδηγία εκδόθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων από τη Βραζιλία που έδειξαν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016 γεννήθηκαν τουλάχιστον 3.500 παιδιά με μικροεγκεφαλία, που σχετίζεται με την έκθεση των μητέρων τους με ιό Ζίκα.

Τα μωρά με μικροεγκεφαλία έχουν αφύσικα μικρό κεφάλι, με συνέπεια να πάσχουν από αναπτυξιακά προβλήματα και σε μερικές περιπτώσεις να κινδυνεύει η ζωή τους.

Κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν καταγραφεί και στις υπόλοιπες χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ όπου μεταξύ 2007 και 2014 νόσησαν εξαιτίας του 14 άνθρωποι που προέρχονταν από τις προαναφερθείσες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ενώ το 2015 και εφέτος έχουν εντοπιστεί άλλα 12 κρούσματα σε ταξιδιώτες.

Η οδηγία συνιστά στις γυναίκες που κατ’ ανάγκην θα μεταβούν σε κάποια από τις χώρες του καταλόγου, να λαμβάνουν εντατικά μέτρα για να αποφεύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε ο δρ Λάιλ Πίτερσεν, διευθυντής του Τομέος Λοιμωδών Νοσημάτων Μεταδιδομένων από Ξενιστές (DVBD).

«Ο ιός εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα στην αμερικανική ήπειρο και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να μολυνθεί. Επειδή αυξάνονται τα στοιχεία ότι ο ιός Ζίκα σχετίζεται με την μικροεγκεφαλία, κρίναμε πως είναι πολύ σημαντικό να προειδοποιήσουμε τον κόσμο γι’ αυτό».

Ο δρ Πίτερσεν είπε πως δεν γνωρίζει πότε θα αρθεί η ταξιδιωτική οδηγία, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύι τον προσεχή Αύγουστο, όταν θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία.

«Είναι» μία δυναμική κατάσταση και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί», κατέληξε.