ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί το υπερβολικό στρες οδηγεί σε άνοια

Το χρόνιο στρες και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις συναισθηματικές αντιδράσεις, την σκέψη και τη μνήμη.

Γιατί το υπερβολικό στρες οδηγεί σε άνοια

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από τον Καναδά που ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Λίντα Μάα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γηριατρικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, «το παθολογικό άγχος και το χρόνιο στρες σχετίζονται με εκφύλιση και διαταραγμένη λειτουργία δύο δομών του εγκεφάλου (του ιππόκαμπου και του προμετωπιαίου φλοιού) που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νοητικές και συναισθηματικές λειτουργίες».

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ευθύνονται για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νευροψυχιατρικών διαταραχών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η κατάθλιψη και η άνοια.

Τα καλά νέα είναι πως αυτού του είδους οι βλάβες στον εγκέφαλο, ως φαίνεται «δεν είναι εντελώς μη αναστρέψιμες», είπε η δρ Μάα, προσθέτοντας πως υπάρχουν στοιχεία ότι η συστηματική γυμναστική και η κατάλληλη αγωγή για την κατάθλιψη ως φαίνεται διεγείρουν την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η μελέτη βασίσθηκε σε ανάλυση στοιχείων από επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, καθώς και από πειράματα σε ζώα και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Current Opinion in Psychiatry».

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο έως κατά 48%

Ο τρόπος που περπατάτε αποκαλύπτει αν έχετε άγχος