ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρώτο κρούσμα Ζίκα σε έγκυο στην Ευρώπη – Μετάδοση του ιού από μετάγγιση αίματος στη Βραζιλία

Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν εχθές ένα κρούσμα μετάδοσης του Ζίκα μέσω μετάγγισης αίματος από δωρητή ο οποίος ήταν μολυσμένος από τον ιό, ο οποίος είναι γνωστό ότι μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ότι διαδίδεται με ταχύτητα στην αμερικανική ήπειρο.

Το πρώτο κρούσμα Ζίκα σε έγκυο στην Ευρώπη – Μετάδοση του ιού από μετάγγιση αίματος στη Βραζιλία

Η υπηρεσία υγείας της Καμπίνας, μιας βιομηχανικής πόλης κοντά στο Σάο Πάολο, ανακοίνωσε πως ένας ασθενής που νοσηλευόταν με τραύματα από σφαίρες, μολύνθηκε από τον Ζίκα έπειτα από πολλαπλές μεταγγίσεις τον Απρίλιο του 2015.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως προσδιόρισαν ότι ένα από τα πρόσωπα που δώρισαν αίμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη μετάγγιση είχε μολυνθεί από τον Ζίκα.

Το κέντρο Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Καμπίνας ανακοίνωσε πως ένα δεύτερο πρόσωπο, το οποίο είχε δωρίσει αίμα τον Μάιο, ανέπτυξε συμπτώματα και διαγνώσθηκε θετικό στον Ζίκα, αν και ο λήπτης του μολυσμένου αίματος δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα του ιού.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως ο πρώτος ασθενής υπέκυψε στα τραύματά του και όχι στη μόλυνσή του από τον Ζίκα. Πρόσθεσε πως ενισχύει τις οδηγίες προς τις τράπεζες αίματος να μην επιτρέπουν σε πρόσωπα μολυσμένα από τον Ζίκα ή από δάγκειο πυρετό να δωρίζουν αίμα για 30 ημέρες μετά την πλήρη ανάρρωσή τους από το ενεργό στάδιο της μόλυνσης.

Η μετάδοση του Ζίκα από μεταγγίσεις αίματος προσθέτει άλλη μια διάσταση στο ξέσπασμα του ιού. Ο ιός μεταδίδεται συνήθως από το τσίμπημα του κουνουπιού. Ωστόσο, υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Τέξας ανέφεραν την Τρίτη πως ένα πρόσωπο στο Ντάλας μολύνθηκε αφού έκανε σεξ με ένα άλλο πρόσωπο το οποίο είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα, όπου κυκλοφορεί ο ιός.

bigstock Sucking mosquito dangerous ve 116668406

Στο μεταξύ, οι Αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν εχθές ότι επαληθεύτηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα του ιού Ζίκα σε τρεις εγκύους σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο κεντροαμερικανικό κράτος σε 29.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος –και πρώτη κυρία της Νικαράγουας– Ροσάριο Μουρίγιο δήλωσε ότι η κύηση των τριών γυναικών κυμαίνεται από τους τρεις ως τους τέσσερις μήνες, προσθέτοντας πως οι αρχές θα συνεχίσουν την εκστρατεία απολύμανσης με ψεκασμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως» τον ιό Ζίκα εντός της εβδομάδας, επικαλούμενος τις «έντονες υποψίες» περί σχέσης αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στις μολύνσεις εγκύων γυναικών και τη μικροκεφαλία.

Το Ελ Σαλβαδόρ πασχίζει να αντιμετωπίσει χιλιάδες κρούσματα και τον περασμένο μήνα κάλεσε τις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη μέχρι το 2018 ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο τα παιδιά τους να γεννηθούν με διάφορες παθήσεις.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ έκρινε, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ότι θα ήταν «πρέπον» να απαγορευθούν οι αιμοληψίες από φορείς του ιού Ζίκα.

bigstock Zika Virus 116307683

Στην Ισπανία, μια έγκυος που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Κολομβία διαπιστώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, όπως ανακοίνωσε το οικείο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας σε έγκυο γυναίκα στην Ευρώπη.

Η γυναίκα «παρουσίασε συμπτώματα αφού είχε ταξιδέψει στην Κολομβία», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Συνολικά, στην Ισπανία έχουν καταγραφεί επτά «εισαγόμενα» κρούσματα, ασθενείς δηλαδή που προσβλήθηκαν από τον ιό σε κάποιο ταξίδι τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η ασθενής, η οποία διανύει το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση και η περίπτωσή της, όπως και όλες οι υπόλοιπες, δεν θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο ιός Ζίκα είναι επικίνδυνος για τις εγκυμονούσες διότι προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί αρκετές δεκάδες κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι τώρα όμως δεν είχε αναφερθεί καμία έγκυος ασθενής.

Διαβάστε επίσης:

Ο ιός Ζίκα έφτασε στην Ιρλανδία – Στις ΗΠΑ το πρώτο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο κρούσμα
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Εκρηκτική η εξάπλωση του Ζίκα
Ιός Ζίκα: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιους απειλεί περισσότερο