ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Προνομιακός» τόπος τα Βαλκάνια για ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια

Στην πρώτη γραμμή επιδημιολογικά για ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια βρίσκονται τα Βαλκάνια, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA), δρ Σπύρος Μουρελάτος, με αφορμή τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στο Becici του Μαυροβουνίου, από τις 12 έως τις 16 Μαρτίου.

«Προνομιακός» τόπος τα Βαλκάνια για ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια

«Επί συνόλου άνω των 2.500 καταγεγραμμένων περιστατικών εγκεφαλίτιδας ιού του Δυτικού Νείλου, με θανάτους και σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις υγείας, σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ), μετά το 2010 –έτος που σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία επί ευρωπαϊκού εδάφους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία– το 95% των σοβαρών αυτών περιστατικών έχει καταγραφεί στα Βαλκάνια ή σε γειτονικές χώρες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της EMCA και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού, ο οποίος μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού.

«Αντίστοιχα» συνεχίζει «στην περίπτωση της πολύ σοβαρής ασθένειας της ελονοσίας, σχεδόν το σύνολο των καταγεγραμμένων αυτοχθόνων κρουσμάτων ελονοσίας επί ευρωπαϊκού εδάφους, δηλαδή 85 κρούσματα, εντοπίζονται όλα στην Ελλάδα».

Όπως σημειώνει ο κ. Μουρελάτος, τα Βαλκάνια αποτελούν μια «προνομιακή» γεωγραφική ενότητα σε σχέση με την εμφάνιση, επανεμφάνιση ή και εξάπλωση σημαντικών ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. «Είναι μια περιοχή που "βολεύει" κλιματολογικά, καθώς υπάρχουν πολλοί ζεστοί τόποι και βρίσκεται κοντά στην Μέση Ανατολή» εξηγεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, ένας νέος κίνδυνος έχει εμφανιστεί για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για την πρόσφατη επανεμφάνιση του είδους Aedes aegypti, προνομιακού διαβιβαστή του ιού Ζίκα, στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης.

«Δεν έχουμε θανάτους ακόμα από τον Ζίκα, αλλά το συγκεκριμένο είδος ήταν ευρέως διαδεδομένο σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο και προκάλεσε μία από τις σημαντικότερες διεθνώς επιδημίες κίτρινου πυρετού, με χιλιάδες θανάτους την περίοδο 1927-1928 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο κ. Μουρελάτος.

Με δεδομένο ότι για τις ασθένειες αυτές δεν υπάρχει πρόληψη ή θεραπεία παρά μόνον για την ελονοσία, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η καταπολέμηση των διαβιβαστών τους, δηλαδή των κουνουπιών και σ΄ αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η θεματική του 8ου συνεδρίου της EMCA.

«Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένεται να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που άπτονται της οικολογίας και καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων διαβιβαστών ασθενειών, από διακεκριμένους επιστήμονες και εξειδικευμένους επαγγελματίες από συνολικά 25 χώρες» καταλήγει ο κ. Μουρελάτος.