ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η εποχή των καρδιακών επεισοδίων;

Το χειμώνα συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι καρδιαγγειακήςαιτιολογίας, σε αντίθεση με τους μήνες του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα ευρήματαμίας νέας μεγάλης ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας. Όπως δείχνουν τα συμπεράσματα της μελέτης, οι παράγοντεςκινδύνου εμφανίζουν εποχικότητα, η οποία εξηγεί τις αντίστοιχες διαφορές στουςθανάτους από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Ποια είναι η εποχή των καρδιακών επεισοδίων;

Το χειμώνα συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι καρδιαγγειακήςαιτιολογίας, σε αντίθεση με τους μήνες του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα ευρήματαμίας νέας μεγάλης ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας.

Όπως δείχνουν τα συμπεράσματα της μελέτης, οι παράγοντεςκινδύνου εμφανίζουν εποχικότητα, η οποία εξηγεί τις αντίστοιχες διαφορές στουςθανάτους από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Πέδρο Μάρκες-Βιδάλ, τουΠανεπιστημιακού Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Λωζάνης,που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής ΕταιρίαςΚαρδιολογίας στο Άμστερνταμ, μελέτησαν στοιχεία από επτά χώρες (Βέλγιο, Γαλλία,Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρωσία), που αφορούσαν πάνω από 107.000 άτομα,ηλικίας 35 έως 80 ετών.

Οι εποχές του έτους συσχετίστηκαν με το επίπεδοτης αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων (χοληστερόλης κ.α.), της γλυκόζης, τοδείκτη σωματικής μάζας (κιλά ανά τετράγωνο ύψους) και την περιφέρεια της μέσης.Όπως διαπίστωσαν, αρκετοί από αυτούς τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνουείναι μεγαλύτεροι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μικρότεροι μεταξύΙουνίου και Αυγούστου, σε σχέση με το μέσο ετήσιο επίπεδό τους.

Οι παράγοντες κινδύνου που επιδεινώνονται τον χειμώνα,σύμφωνα με τον δρ. Μάρκες-Βιδάλ, εξηγούν γιατί περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουναπό έμφραγμα ή εγκεφαλικό κατά τους χειμερινούς μήνες από ό,τι τους καλοκαιρινούς.

Γι' αυτό, όπως σημείωσε, τον χειμώνα απαιτείται πρόσθετηπροσπάθεια για σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, για προληπτικούς λόγους.