ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Εξίσου αποτελεσματικό με τα τσιρότα

Ίδιο ποσοστό επιτυχίας με τα τσιρότανικοτίνης έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο να βοηθήσουν τους καπνιστές νακόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκεστο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Εξίσου αποτελεσματικό με τα τσιρότα

Ίδιο ποσοστό επιτυχίας με τα τσιρότανικοτίνης έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο να βοηθήσουν τους καπνιστές νακόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκεστο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τασυμπεράσματα της μελέτης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σαφώς πιο αποτελεσματικάστο να βοηθήσουν τους καπνιστές να το μειώσουν.

Πρόκειται για τη δεύτερη ελεγχόμενηδοκιμή διεθνώς που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρωνκαι την πρώτη που προχώρησε σε απευθείας σύγκριση με τα τσιρότα νικοτίνης, ταοποία θεωρούνται δοκιμασμένη αντικαπνιστική μέθοδος. Όταν οι καπνιστέςπροσπαθούν να το κόψουν, είναι η εθιστική ουσία νικοτίνη που τους δημιουργείσυμπτώματα στέρησης. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που μοιάζουν εξωτερικά με τακανονικά, παρέχουν μικρές δόσεις νικοτίνης, χωρίς όμως τις υπόλοιπες τοξικέςκαρκινογόνες ουσίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τονκαθηγητή Κρις Μπούλεν του πανεπιστημίου του Όκλαντ παρακολούθησαν επί έξι μήνες657 καπνιστές, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη χρησιμοποίησεηλεκτρονικά τσιγάρα που διατίθενται στο εμπόριο, η δεύτερη τσιρότα νικοτίνηςκαι η τρίτη εικονικά ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στο τέλος του εξαμήνου της έρευνας,περίπου ένας στους 20 καπνιστές (ποσοστό 5,7%) είχε καταφέρει να κόψει τοτσιγάρο. Ανά ομάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας υπήρχε στην πρώτη με ταηλεκτρονικά τσιγάρα (7,3%), ακολούθησε η ομάδα με τα τσιρότα (5,8%), ενώ δενήταν αμελητέο το ποσοστό επιτυχίας στην ομάδα με τα πλασέμπο ηλεκτρονικάτσιγάρα (4,1%).

Μεταξύ όσων δεν έκοψαν το κάπνισμα,αλλά πάντως το μείωσαν, η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε περισσότεροστην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου (57%), ενώ μικρότερη ήταν η μείωση (41%)στην ομάδα των τσιρότων. Όσοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, άργησανπερισσότερο να αρχίσουν πάλι το κάπνισμα (κατά μέσο όρο μετά από 35 μέρες) καικάπνιζαν πλέον λιγότερα τσιγάρα, σε σχέση με όσους έκαναν χρήση τσιρότων (14μέρες) ή πλασέμπο ηλεκτρονικών τσιγάρων (12 μέρες).

Μετά από το εξάμηνο, πολύπερισσότεροι καπνιστές (περίπου το ένα τρίτο) συνέχισαν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικότσιγάρο, έναντι μόλις 8% που συνέχιζαν την χρήση των τσιρότων νικοτίνης. Ότανερωτήθηκαν αν θα συνιστούσαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε άλλους, η μεγάληπλειονότητα των καπνιστών (σχεδόν 90%) απάντησαν θετικά, έναντι ποσοστού 56%για τα τσιρότα.