ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόκκινο κρασί: Ωφελεί πράγματι την υγεία;

Τα τελευταίαχρόνια το κόκκινο κρασί λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές λόγω της φήμης του ότιωφελεί την υγεία. Όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό ποτό, το κόκκινοκρασί είναι συνήθως η πρώτη μας επιλογή.
Κόκκινο κρασί: Ωφελεί πράγματι την υγεία;

Τα τελευταίαχρόνια το κόκκινο κρασί λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές λόγω της φήμης του ότιωφελεί την υγεία. Όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό ποτό, το κόκκινοκρασί είναι συνήθως η πρώτη μας επιλογή.

Είναι όμως άξιο προσοχής;

Οι επιστήμονεςσυμφωνούν ότι κάποιο από τα συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί βοηθάστην προστασία της καρδιάς, μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνει τηδημιουργία θρόμβων. Παραμένει όμως αμφιλεγόμενη η αιτία αυτών των θετικών αποτελεσμάτων.

Ορισμένα είδηκόκκινου κρασιού περιέχουν ποσότητες προκυανιδίνης, η οποία ανήκει στηνκατηγορία των φυτικών φλαβονοειδών που υπάρχουν στα φυτά, τα φρούτα και τους καρπούςτου κακάο. Ωστόσο περιέχει ελάχιστες ποσότητες ρεσβερατρόλης,ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους, κι έτσιδε συμβάλλει ιδιαίτερα στην καλή υγεία.

Oι επιστήμονεςδηλώνουν πως ορισμένα είδη κόκκινου κρασιού περιέχουν 3 με 4 φορές περισσότερη προκυανιδίνηαπό άλλα κρασιά και σε συνδυασμό με την υψηλή συγκέντρωση τανίνης βοηθούνενάντια στη γήρανση των κυττάρων.

Άλλοι επιστήμονεςυποστηρίζουν ένθερμα το κόκκινο κρασί λόγω της ρεσβερατρόλης πουπεριέχει η φλούδα του σταφυλιού. Η σύνθετη αυτή ουσία θεωρείται θαυματουργόγιατρικό, καθώς λέγεται πως δρα ενάντια στην παχυσαρκία, θεραπεύει τον καρκίνοκαι παρατείνει το όριο ζωής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι μελέτες που αφορούνστη ρεσβερατρόλη έχουν διεξαχθεί αποκλειστικά σε εργαστήριο καιδεν έχει αποδειχθεί ότι η ουσία είναι εξίσου αποτελεσματική για τον ανθρώπινοοργανισμό.

Η σχέση του κόκκινου κρασιού με τον καρκίνο

Είναι λάθος ναπιστεύουμε πως το κόκκινο κρασί είναι υγιεινό, δηλώνουν οι επιστήμονες. Πρέπει ναθυμόμαστε ότι ακόμη και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνοεμφάνισης καρκίνου. Υπολογίζεται πως στο Ηνωμένο Βασίλειο το αλκοόλ είναιυπεύθυνο για 12.500 περιστατικά καρκίνου ετησίως.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιοτου Leicester μελετούν εάν η ρεσβερατρόλη, μεμονωμένακαι όχι στο κόκκινο κρασί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως φάρμακο γιατην πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στοεργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ημερήσια ποσότητα ρεσβερατρόλης πουαντιστοιχεί σε 2 ποτήρια κρασί μειώνει στο μισό τον κίνδυνο όγκου στο έντερο. Τώραεπιθυμούν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, διεξάγοντας κλινικές δοκιμές σεανθρώπους έτσι ώστε να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί η ουσία στον ανθρώπινοοργανισμό. Τα αποτελέσματα αυτά είναι εύκολο να παρερμηνευθούν και για το λόγοαυτό οι ερευνητές τονίζουν πως εξετάζουν την ίδια την ουσία και όχι εάν τοκόκκινο κρασί προλαμβάνει τον καρκίνο.

Σεκάθε περίπτωση, το αλκοόλ δεν είναι καλό για τον καρκίνο, απλώς «τυχαίνει» τοκόκκινο κρασί να περιέχει μια ωφέλιμη ουσία.

Το μυστικό βρίσκεται στο κουκούτσι

Τοσημείο-κλειδί στα οφέλη του κόκκινου κρασιού βρίσκεται στο κουκούτσι και όχιστη φλούδα. Όταν τα σταφύλια ζυμώνονται για αρκετές εβδομάδες, οι φλαβονόλεςαπελευθερώνονται από το κουκούτσι και μετατρέπονται σε πιο πολύπλοκα μόρια. Προσοχή:αυτό δε συμβαίνει με όλα τα κρασιά.

Θα πρέπει ναεστιάσουμε στο γεγονός ότι οποιοδήποτε όφελος μπορεί να προκύψει από την κατανάλωσηαλκοόλ θα πρέπει να συνδυάζεται με έναν εν γένει υγιεινό τρόπο ζωής.