ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα παιδικά τραύματα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου πριν τα 50

Τα παιδιά πουβιώνουν τραυματικές εμπειρίες έχουν κατά 80% αυξημένες πιθανότητες να φύγουναπό τη ζωή πριν τα 50, δηλώνουν οι ερευνητές.
Τα παιδικά τραύματα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου πριν τα 50

Τα παιδιά πουβιώνουν τραυματικές εμπειρίες έχουν κατά 80% αυξημένες πιθανότητες να φύγουναπό τη ζωή πριν τα 50, δηλώνουν οι ερευνητές.

Έρευνα πουπραγματοποιήθηκε από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας καιΙατρικής Έρευνας (INSERM) σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Μελετών της Ζωήςστην Κοινωνία και την Υγεία του UCL είχε ως αντικείμενο τη συγκριτική αντιπαραβολήτων δεικτών πρόωρου θανάτου μεταξύ 15.000 περίπου ανθρώπων σε σχέση με τις δυσκολίεςπου αντιμετώπισαν στην ηλικία των 7, 11 και 16 ετών. Οι δυσκολίες αυτές αφορούσαν σε περιόδους νοσηλείας, παραμέληση,χωρισμό των γονέων και φυλάκιση κάποιου μέλους της οικογένειας.

Οι γυναίκες πουέχουν βιώσει μία τραυματική εμπειρία έως την ηλικία των 16 παρουσιάζουν 66%αυξημένο κίνδυνο θανάτου πριν τα 50. Οι δύο ή και περισσότερες τραυματικέςεμπειρίες στην παιδική τους ηλικία οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο κατά 80%.

Οι άνδρες πουέχουν βιώσει δύο ή και περισσότερα τραύματα στην παιδική ηλικία παρουσίασαν 57%περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν τα 50.

Η συσχέτιση τουπαιδικού τραύματος και του πρόωρου θανάτου ήταν σταθερή ακόμη και ότανσυνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο και η κοινωνική τάξη, ηκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ψυχολογικά προβλήματα κατά τα πρώταχρόνια της ενηλικίωσης.

Οι ερευνητέςτονίζουν ότι ορισμένες από τις αιτίες θανάτου, όπως η αυτοκτονία και ο εθισμόςστο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, σχετίζονται με το στρες. Παράλληλα, τα παιδιά πουβιώνουν έντονο στρες μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές στο ορμονικό και το ανοσοποιητικότους σύστημα, κάτι που επηρεάζει μελλοντικά την ανάπτυξη και την υγεία τους.

Η έρευνα σχετικάμε το παιδικό τραύμα και τον αντίκτυπο αυτού στο προσδόκιμο ζωής δίνει μια νέαδιάσταση στα θέματα δημόσιας υγείας.

Καθίσταται πλέονσαφές ότι η καλή υγεία και η μακροζωία πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από τηνευτυχισμένη παιδική ηλικία. Για πρώτη φορά η διαπίστωση αυτή βασίζεται σεισχυρά επιστημονικά δεδομένα έπειτα από μελέτη σε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού.