ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερη προσοχή στα δόντια των παιδιών μετά από ένα «γλυκό γεύμα»

Το καλοκαίρι μπορεί να βρίσκεται στην …δύση του, τα παιδιά ωστόσο εξακολουθούν και γεύονται τις καλοκαιρινές λιχουδιές και κυρίως τα παγωτά, τα γλυκά και τα αναψυκτικά.

Απολαμβάνοντάς τα όμως, δεν γνωρίζουν πόσες παγίδες κρύβουν για τα δόντια τους, τα οποία χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, μετά από ένα «γλυκό γεύμα».

Ιδιαίτερη προσοχή στα δόντια των παιδιών μετά από ένα «γλυκό γεύμα»

Το καλοκαίριμπορεί να βρίσκεται στην …δύση του, τα παιδιά ωστόσο εξακολουθούν και γεύονται τιςκαλοκαιρινές λιχουδιές και κυρίως τα παγωτά, τα γλυκά και τα αναψυκτικά.

Απολαμβάνοντάςτα όμως, δεν γνωρίζουν πόσες παγίδες κρύβουν για τα δόντια τους, τα οποία χρειάζονταιακόμη μεγαλύτερη προσοχή, μετά από ένα «γλυκό γεύμα».

«Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλοβαθμός από την καθημερινή στοματική υγιεινή και από την διατροφή μας»τονίζει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής τουΠανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαος Κουβελάς και επιστημονικός υπεύθυνος της EURODENTICA.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτει ο κ Κουβελάς όλοι υποκύπτουμε στις δροσερές απολαύσεις , περισσότερο δετα παιδιά που στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνουν υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών με βλαβερέςσυνέπειες για τα δόντια τους, αφού αμελούν το βούρτσισμα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει οΕπ. Καθ. Κ. Νικόλαος Κουβελάς, υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται να καταναλώνονται από τα παιδιά ήνα καταναλώνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες των γονιών για να μην επιβαρύνονταιτα δόντια.

Συγκεκριμένα μεταξύ των «κακών» τροφών, αυτών που κολλούν σταδόντια ή που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συγκαταλέγονται:

- Αποξηραμένα φρούτα (κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια και ηζάχαρη "ταΐζει" τα βακτήρια στο στόμα , κάτι που μπορεί να οδηγήσεισε οδοντική διάβρωση)

- Παγωτά-Αναψυκτικά (η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών είναι πολύ επιβλαβής για τα δόντια, ιδιαίτερα αν λαμβάνονται πολύ συχνά, διότι η τερηδόνα των δοντιών είναι ανάλογη μετην συχνότητα λήψης τεριδονογόνων τροφών)

- Καραμέλες (κολλούν στα δόντια και μένουν πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν)

- Λεμόνι και όξινες τροφές (Τροφές υψηλές σε οξέα-λεμόνι ντομάτα- μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους)

- Αμυλούχα τρόφιμα ( πατατάκια και λευκό ψωμί κολλούν ανάμεσα στα δόντια, τρέφοντας με αυτόντον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν τηνπλάκα).

Αντίθετα, στις καλέςτροφές, εκείνες, πουδιεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγονταςκατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων, είναιτα:

- Γαλακτοκομικά(Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγέςασβεστίου και φωσφόρου και είναι χρήσιμα για τα δόντια)

- Φθοριούχα (Τα ψάρια, τα θαλασσινά καιτο τσάι, είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική τηναδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού και εμποδίζει τη διάβρωση από τα οξέα)

- Βιταμινούχα( Πορτοκάλι, φράουλες, μπρόκολο κ.α., επουλώνουν τις φλεγμονές καιδιατηρούν ακέραιους τους ιστούς του δοντιού)

- Λαχανικά ( Ταπερισσότερα φρέσκα λαχανικά, σέλινο, μπρόκολο, όταν καταναλώνονταιωμά, είναι καλά για τα δόντια, καθώς λόγω των ινών που περιέχουν, απαιτούν καλόμάσημα, γεγονός που ενεργοποιεί την παραγωγή του σάλιού)

- Φρούτα ( Αντίστοιχα με τα λαχανικά και τα ωμά φρούτα κινητοποιούν την παραγωγή του σάλιουκαι ειδικά τα αχλάδια, που, σύμφωνα με έρευνες, δρουν πιοαποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων απ’ ότι άλλα φρούτα όπως οιμπανάνες, τα μήλα και τα μανταρίνια)

- Τσίχλες( χωρίς ζάχαρη, αποσπούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια ενώ συγχρόνωςαυξάνουν και την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα)

- Ξυλιτόλη ( υποκατάστατο ζάχαρης, περιέχουν πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μειώνει την οδοντική πλάκα,καθώς αποτρέπει μικρόβια και άλλου τύπου επιβλαβείς μικροοργανισμούς να δράσουνκατά του σμάλτου των δοντιών).

Απαραίτητηπροϋπόθεση, πέρα από τη σωστή διατροφή, για να διατηρηθούν υγιή τα δόντια τωνπαιδιών είναι ο καθαρισμός τουλάχιστον τρείς φορές την ημέρα, αμέσως μετά από κάθε γεύμα.

Παράλληλα οιοδοντίατροι συνιστούν πριντις διακοπές, να γίνεται η εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο γιακαθαρισμό, φθορίωση και τσεκάπ. Είναι καλύτερα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ναεντοπιστεί πριν τις διακοπές, ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα τότε.

Επίσηςεάν το παιδί αθλείται, ειδικά στο μπάσκετ, ποδόσφαιρο, μποξ και παρόμοιααθλήματα, καλό είναι να φορά προστατευτικόνάρθηκα, όπως και οι αθλητές, για πρόληψη καταγμάτων δοντιών και γνάθων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ