ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξυπνα στυλό εντοπίζουν νωρίς το Πάρκινσον

Ηεξέταση του γραφικού χαρακτήρα με ειδικά στυλό που διαθέτουν ευαίσθητους στηνπίεση αισθητήρες, μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τη νόσο του Πάρκινσον. Τημέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάιφα και το νοσοκομείο Ραμπάμκαι η εξέταση του γραφικού χαρακτήρα έγινε με τη χρήση απλού χαρτιού που είχετοποθετηθεί σε έναν ηλε
Έξυπνα στυλό εντοπίζουν νωρίς το Πάρκινσον

Ηεξέταση του γραφικού χαρακτήρα με ειδικά στυλό που διαθέτουν ευαίσθητους στηνπίεση αισθητήρες, μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τη νόσο του Πάρκινσον.

Τημέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάιφα και το νοσοκομείο Ραμπάμκαι η εξέταση του γραφικού χαρακτήρα έγινε με τη χρήση απλού χαρτιού που είχετοποθετηθεί σε έναν ηλεκτρονικό πίνακα και με στυλό που διέθετε αισθητήρες πουήταν ευαίσθητοι στην πίεση που ασκεί η επαφή του στυλό με την επιφάνεια τουχαρτιού.

Για τηνεξαγωγή συμπερασμάτων οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες,όπως το μέγεθος των γραμμάτων, τον χρόνο που χρειάστηκε καθένας από τουςσυμμετέχοντες για να γράψει, αλλά και το πόσο πίεζε το στυλό πάνω στο χαρτί.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι υπήρχαν βασικές διαφορέςανάμεσα στους υγιείς και τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, καθώς οι τελευταίοιέκαναν πιο μικρά γράμματα, πίεζαν το στυλό περισσότερο και χρειάζοντανπερισσότερο χρόνο για να γράψουν κάθε γράμμα.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που παρατήρησαν οιεπιστήμονες ήταν ο χρόνος που οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον κρατούσαν το στυλόστον αέρα κάθε φορά που έγραφαν ένα γράμμα και προτού γράψουν το επόμενο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Sara Rosenblum, το στοιχείο αυτό είναιπολύ σημαντικό, καθώς δείχνει ότι οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιανα σκεφτούν την επόμενη κίνησή τους, που δεν είναι άλλη από το γράψιμο τουγράμματος που ακολουθεί. Ωστόσο, οι υγιείς δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για αυτό,γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι γνωστικές τουςικανότητες.