ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ η μεσογειακή διατροφή

Προστασία από την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ προσφέρει η μεσογειακή διατροφή, αλλά και ταγεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σύμφωνα με τα συμπεράσματαέρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε Έλληνες ασθενείς και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικόπεριοδικό Diabetologia.
Ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ η μεσογειακή διατροφή

Προστασία από την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ προσφέρει η μεσογειακή διατροφή, αλλά και ταγεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σύμφωνα με τα συμπεράσματαέρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε Έλληνες ασθενείς και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικόπεριοδικό Diabetologia.

Από το 22.295 συνολικά συμμετέχοντες που παρακολουθούντανιατρικά επί 11 χρόνια, εντοπίστηκαν 2.330 περιπτώσεις πασχόντων από διαβήτητύπου ΙΙ. Για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών τους, οι συμμετέχοντεςείχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια και είχαν αξιολογηθεί σύμφωνα με την κλίμακαMDS (Mediterranean diet score) και έναν ακόμη δείκτη περιεκτικότητας τηςδιατροφής σε υδατάνθρακες ή γλυκαιμικό φορτίο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, Κάρλο Λα Βετζια, από τοΕρευνητικό Ινστιτούτο Φαρμακολογίας «Mario Negri» του Μιλάνο, και ΑντωνίαΤριχοπούλου από το Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα άτομα με MDS πάνω από6 είχαν 12% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη συγκριτικά άτομα πουείχαν MDS κάτω από 3.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που η διατροφή τους περιλάμβανεπερισσότερους υδατάνθρακες, είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουνδιαβήτη.

Ένα υψηλό σκορ MDS συνδυαστικά με ελάχιστους υδατάνθρακεςστη διατροφή, μείωνε την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 20%, συγκριτικά μεένα χαμηλό σκορ MDS και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο στη διατροφή.

Τέλος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της μεσογειακήςδιατροφής στον έλεγχο του βάρους εξακολουθεί να μελετάται, αλλά στιςπερισσότερες μελέτες αποδεικνύεται ότι αυτού του τύπου η διατροφή προσφέρειπροστασία έναντι του διαβήτη.