ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα γονίδια μας υποδεικνύουν με ποιο χέρι θα γράφουμε

Νέα μελέτηυποδεικνύει ότι είμαστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες λόγω του γενετικού μας κώδικα.

Τα γονίδια μας υποδεικνύουν με ποιο χέρι θα γράφουμε

Νέα μελέτηυποδεικνύει ότι είμαστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες λόγω του γενετικού μας κώδικα.

Ευρωπαίοι ερευνητέςαναγνώρισαν ένα δίκτυο γονιδίων τα οποία φαίνεται πως μας… χειραγωγούν! Τα γονίδιααυτά καθορίζουν τις λειτουργίες της δεξιάς και της αριστερής πλευράς σε έναέμβρυο και επομένως μπορεί να επηρεάζουν με ποιο χέρι γράφουμε.

«Τα γονίδιασυμμετέχουν στη διαδικασία μέσω της οποίας ένα έμβρυο αναπτύσσεται καιδιαμορφώνει τις δύο πλευρές του», δήλωσε ο ερευνητής William Brandler, διδακτορικός φοιτητής στο MRC Functional Genomics Unit του Πανεπιστημίου τηςΟξφόρδης.

Οι ερευνητέςπραγματοποίησαν μια μελέτη συσχέτισης των γονιδιωμάτων με σκοπό να εντοπίσουνπαραλλαγές στα γονίδια που θα μπορούσαν να σχετίζονται με το χέρι γραφής. Ανακάλυψανμια παραλλαγή στο γονίδιο PCSK6, η οποία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της δεξιάς και τηςαριστερής λειτουργίας.

Η μελέτηδημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Genetics.

Η μελέτη έγινε σεποντίκια και έδειξε ότι όταν το γονίδιο PCSK6 αναστέλλεται, παρατηρούνται ατέλειες στη συμμετρίαδεξιάς και αριστερής πλευράς. Για παράδειγμα, ένα όργανο μπορεί να βρίσκεταιστη δεξιά πλευρά του σώματος ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στην αριστερή.

Τα ευρήματα της έρευναςδεν υποδεικνύουν ότι τα γονίδια ευθύνονται αποκλειστικά για το χέρι γραφής. Όπωςσυμβαίνει γενικότερα με την ανθρώπινη συμπεριφορά, η φύση και η ανατροφήσυμπορεύονται. Η ανάπτυξη της λειτουργίας γραφής πηγάζει από ένα συνδυασμόγενετικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών παραγόντων.