ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλτσχάιμερ: Η εγκεφαλική απεικόνιση εντοπίζει την πρωτεΐνη TAU

Με αφορμή τηνπαγκόσμια ημέρα Αλτχάιμερ, αύριο 21 Σεπτεμβρίου, σας παρουσιάζουμε μια πολύενδιαφέρουσα είδηση του BBC.

Αλτσχάιμερ: Η εγκεφαλική απεικόνιση εντοπίζει την πρωτεΐνη TAU

Με αφορμή τηνπαγκόσμια ημέρα Αλτχάιμερ, αύριο 21 Σεπτεμβρίου, σας παρουσιάζουμε μια πολύενδιαφέρουσα είδηση του BBC.

Επιστήμονες στηνΙαπωνία δημιούργησαν μια νέα μέθοδο απεικόνισης του εγκεφάλου, με την οποία θαμπορεί να εντοπιστεί η συσσώρευση παθογόνων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τηνόσο Αλτσχάιμερ.

Η μέθοδος αυτήμπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της ασθένειας και τον έλεγχο της αποτελεσματικότηταςνέων φαρμάκων.

Η νέα αυτήτεχνολογία θα μπορεί να εντοπίζει στον εγκέφαλο του ασθενούς μάζες μιαςπρωτεΐνης που ονομάζεται TAUκαι η οποία συνδέεται άμεσα με τη νόσο.

Η νόσος Αλτσχάιμερέχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά τη θεραπεία της.Ο εγκέφαλος οδεύει σταδιακά προς το θάνατο πριν να μπορούν να διαπιστωθούν τασυμπτώματα, κάτι που σημαίνει πως τα φάρμακα δεν προλαβαίνουν να επιδράσουν.

Η διάγνωση του Αλτσχάιμερδεν μπορεί να γίνει με απόλυτη ακρίβεια πριν ο ασθενής χάσει τη ζωή του καιγίνει εξέταση του εγκεφάλου. Παράλληλα, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ποια είναι ηαιτία και ποια τα συμπτώματα της νόσου.

Η πρωτεΐνη TAU συνδέεται άμεσα με τη νόσο, καθώς οι συσσωρευμένεςποσότητές της ενδέχεται να προκαλούν το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι επιστήμονεςχρησιμοποίησαν τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων ώστε να δημιουργήσουν μιατρισδιάστατη εικόνα της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

Χρησιμοποίησαν επίσηςμια χημική ουσία που μπορούσε να δεσμεύσει την TAU ώστε να εντοπίζεται στην εγκεφαλική απεικόνιση.

Δοκιμές πουέγιναν σε ποντίκια και σε άτομα που πιθανώς έπασχαν από τη νόσο απέδειξαν ότι ηνέα μέθοδος μπορεί πράγματι να εντοπίσει τις ποσότητες της πρωτεΐνης.

Οι έρευνεςβρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο είναι πολλά υποσχόμενες για τηναντιμετώπιση της νόσου.