ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κίνδυνος για τον εγκέφαλο αν τηγανίζετε στο ίδιο λάδι πολλές φορές

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου λαδιού για τηγάνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού.

Κίνδυνος για τον εγκέφαλο αν τηγανίζετε στο ίδιο λάδι πολλές φορές
Bigstock

Το λεγόμενο “βαθύ” τηγάνισμα είναι μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος τροφίμων σε όλον τον κόσμο. Περιλαμβάνει την πλήρη βύθιση των τροφίμων σε καυτό λάδι.

Λόγω της ποσότητας λαδιού που χρησιμοποιείται σε αυτήν τη διαδικασία μαγειρέματος και προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, οι πωλητές τροφίμων και τα εστιατόρια συνήθως ανακυκλώνουν το λάδι τηγανίσματος. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν αφαιρεί απλώς πολλά από τα οφέλη για την υγεία και τα φυσικά αντιοξειδωτικά του λαδιού. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την περιεκτικότητά του σε βλαβερές ενώσεις, όπως υπεροξείδια, ακρυλαμίδιο και τρανς λιπαρά οξέα.

Η επαναχρησιμοποίηση λαδιού για βαθύ τηγάνισμα αυξάνει τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού

Αυτές οι επικίνδυνες ενώσεις πιστεύεται ότι ενισχύουν τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών και διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ως σήμερα είναι ότι μπορούν επίσης να ενισχύσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού.

Η Kathiresan Shanmugan, αναπληρώτρια καθηγήτρια από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συσχετιστεί με διάφορες μεταβολικές διαταραχές. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης λαδιού τηγανίσματος και τις επιζήμιες επιπτώσεις του στην υγεία. Η Shanmugan εξηγεί, ότι, εξ όσων γνωρίζει, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει πως η μακροχρόνια επαναχρησιμοποίηση λαδιού για βαθύ τηγάνισμα θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού (ειδικά στους μελλοντικούς απογόνους των χρηστών).

Για να εξετάσουν αυτές τις επιπτώσεις, η Shanmugan και άλλοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις χώρισαν ποντίκια σε 5 διαφορετικές ομάδες. Κάθε ομάδα ακολούθησε διαφορετική διατροφή κατά τη διάρκεια 30 ημερών:

  1. η μία ομάδα έτρωγε την τροφή της σκέτη, ενώ οι υπόλοιπες την έτρωγαν μαζί με με 0,1 ml από:
  2. μη ζεσταμένο ηλιέλαιο
  3. μη ζεσταμένο σησαμέλαιο
  4. επανα-ζεσταμένο ηλιέλαιο και
  5. επανα-ζεσταμένο σησαμέλαιο

Αυτά τα επανα-ζεσταμένα λάδια προσομοίασαν το λάδι που χρησιμοποιείται επανειλημμένες φορές για τηγάνισμα.

Σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες, τα ποντίκια που έτρωγαν τροφή μαζί με τα επανα-ζεσταμένα έλαια εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερη συσσώρευση τοξινών και φλεγμονή στο συκώτι τους, καθώς και βλάβες στο παχύ έντερο.

Η Shanmugan εξηγεί ότι, ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός των ηπατικών λιπιδίων τους άλλαξε σημαντικά. Επιπλέον, μειώθηκε και η μεταφορά του κρίσιμου ωμέγα-3 λιπαρού οξέος DHA.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί μόνο μεταξύ ζώων, η μελέτη εγείρει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τηγανητών τροφών, πέρα από το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Καθώς προχωρούν τις έρευνές τους, οι ερευνητές θα εξετάσουν τις επιπτώσεις του λαδιού για βαθύ τηγάνισμα στις ανθρώπινες νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Θέλουν επίσης να δουν τις επιπτώσεις του στην κατάθλιψη και το άγχος.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.

Πηγές: newsweek.com, medicalnewstoday.com, sciencetimes.com