ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρίπη: Το νέο επαναστατικό εμβόλιο

Ένα νέο εμβόλιοκατά της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων θα είναι σύντομα γεγονόςχάρη σε Βρετανούς επιστήμονες.

Γρίπη: Το νέο επαναστατικό εμβόλιο

Ένα νέο εμβόλιοκατά της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων θα είναι σύντομα γεγονόςχάρη σε Βρετανούς επιστήμονες.

Εδώ καιδεκαετίες, οι επιστήμονες πάσχιζαν να δημιουργήσουν εμβόλιο που θα προστατεύειαπό όλους τους τύπους γρίπης.

Τα εμβόλια πουχρησιμοποιούνται επί του παρόντος στοχεύουν στην καταπολέμηση της κοινήςγρίπης, βοηθώντας το ανοσοποιητικό να παράγει αντισώματα ώστε να προληφθεί ημόλυνση. Ωστόσο, ο ιός εξελίσσεται συνεχώς.

Χάρη σε μελέτηπου διεξήχθη κατά την επιδημία της γρίπης των χοίρων το 2009, μπορούν πλέον ναπεριοριστούν σημαντικά τα περιστατικά γρίπης.

Επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν την επιδημία του 2009 ως ένα μοναδικό «φυσικόπείραμα» έτσι ώστε να μελετήσουν τους λόγους για τους οποίους ορισμένοιασθενείς υποκύπτουν στον ιό.

Εκατοντάδες άτομαέδωσαν αιματολογικό δείγμα κατά το ξέσπασμα της επιδημίας και παρέμειναν υπόπαρακολούθηση για 2 έτη.

Οι εθελοντές πουδεν αρρώστησαν από τον ιό παρουσίαζαν αυξημένο αριθμό ανοσοκυττάρων (κύτταρα CD8 T) στο αίμα τους στο ξεκίνημα της επιδημίας.

Το νέο εμβόλιο θαπυροδοτεί την παραγωγή αυτών των κυττάρων προκειμένου να προστατεύσει τονοργανισμό από τον ιό.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά και τους Πνεύμονεςδήλωσε πως η ανακάλυψη αυτή έδωσε και το «αποτύπωμα» του νέου εμβολίου. «Ο ιός τηςγρίπης εξελίσσεται συνεχώς και μερικοί τύποι είναι θανατηφόροι», δήλωσε οκαθηγητής. «Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα γενικό εμβόλιο που θα δρα ενάντια σεόλους τους τύπους του ιού.»

Σύμφωνα με τονΠαγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ιός της γρίπης είναι αιτία θανάτου για250.000-500.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Το νέο εμβόλιο μπορεί ναπροστατεύσει τον οργανισμό από τα συμπτώματα και τη μετάδοση του ιού.