ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταπολεμήστε τους φόβους σας ενώ κοιμάστε

Αμερικανοίερευνητές δηλώνουν πως ορισμένες μυρωδιές μπορούν να καταπολεμήσουν το φόβοκατά τη διάρκεια του ύπνου.

Καταπολεμήστε τους φόβους σας ενώ κοιμάστε

Αμερικανοίερευνητές δηλώνουν πως ορισμένες μυρωδιές μπορούν να καταπολεμήσουν το φόβοκατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στο πλαίσιομελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συσχετίζουν δύο εικόνες –άμεσα συνδεδεμένεςμε μια μυρωδιά– με το φόβο.

Αφού είχανκοιμηθεί, είχαν πρόσβαση σε μία από τις δύο μυρωδιές. Όταν ξύπνησαν, ο φόβος πουένιωθαν ήταν εξαιρετικά μειωμένος όταν αντίκρισαν την αντίστοιχη εικόνα.

Η μελέτη μπορείνα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοβίας, ακόμη και του συνδρόμουμετατραυματικού στρες (PTSD).



Τα άτομα πουπαρουσιάζουν έντονες φοβίες λαμβάνουν θεραπεία «σταδιακής έκθεσης», κατά τηνοποία δέχονται ερεθίσματα σχετικά με την αιτία του φόβου τους.

Η μελέτηυποδεικνύει ότι η τακτική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκειατου ύπνου. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αναμνήσεις μας, ειδικότεραόσες συνδέονται άμεσα με συναισθήματα.

Στο πλαίσιο της μελέτης,οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιτάξουν εικόνες δύο διαφορετικών προσώπων. Ταυτόχρονα,δέχθηκαν ήπιες ηλεκτρικές δονήσεις, ενώ ήταν εκτεθειμένοι σε μια ορισμένημυρωδιά (π.χ. λεμόνι, μέντα, ξύλο).

Στη συνέχεια, οισυμμετέχοντες οδηγήθηκαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου θα μπορούσαν νακοιμηθούν. Ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ύπνου, ήταν εκτεθειμένοι σε μια μυρωδιάσχετική με ένα από τα πρόσωπα που είχαν δει. Όταν ξύπνησαν, έπρεπε και πάλι νακοιτάξουν τις δύο εικόνες, χωρίς την παρουσία κάποιας μυρωδιάς ή ηλεκτρικήςδόνησης.

Οι συμμετέχοντεςέδειξαν λιγότερο φόβο όταν κοίταξαν το πρόσωπο που συνδεόταν με τη μυρωδιά στηνοποία ήταν εκτεθειμένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η αντίδρασή τους μετρήθηκεμε βάση την εφίδρωση του δέρματος και την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι ερευνητέςπαρατήρησαν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις περιοχές του εγκεφάλου πουσχετίζονται με τη μνήμη και την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές πουσχετίζονται με το συναίσθημα.

Πολλά άτομα πουέχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός αντιδρούν σε ερεθίσματα που πυροδοτούν τις αρνητικέςμνήμες. Τα ερεθίσματα αυτά είναι πολλές φορές μυρωδιές. Εάν αυτές οι μυρωδιέςχρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο υπνοθεραπείας, η φοβική αντίδραση μπορεί ναεξαλειφθεί.