ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νέφος σκοτώνει 500.000 το χρόνο σε όλο τον κόσμο

Εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, καιιδίως στις μεγάλες πόλεις, θα σώσει ο καθαρισμός του αέρα, που θα προκύψει απότην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα
Το νέφος σκοτώνει 500.000 το χρόνο σε όλο τον κόσμο

Εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, καιιδίως στις μεγάλες πόλεις, θα σώσει ο καθαρισμός του αέρα, που θα προκύψει απότην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανικήεπιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται λίγες μέρες πριν την κοινοποίηση, στηΣτοκχόλμη, την Παρασκευή, της νέας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής τουΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αν ηανθρωπότητα καταφέρει να μειώσει σε ασφαλέστερα επίπεδα την υπερκατανάλωσηκαυσίμων, την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου και τη συνακόλουθη ρύπανση τηςατμόσφαιρας με άνθρακα και άλλα μικροσκοπικά σωματίδια, τότε το όφελος θα είναισημαντικό και από άποψη δημόσιας υγείας, πέρα από τις θετικές επιπτώσεις για τοπεριβάλλον από τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας.

Ο καθηγητής Τζέισον Γουέστ τουπανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που ηγείται της έρευνας, υποστήριξε ότι, αν,σύμφωνα με ένα μέσο σενάριο, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης αυξηθεί τοπολύ κατά 4,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 σε σχέση με τα προ-βιομηχανικάεπίπεδα, τότε θα αποφεύγονταν κατά μέσο όρο περίπου 500.000 θάνατοι ετησίως το2030, 1,3 εκατ. 2050 και 2,2 εκατ. το 2100.

Τα σωματίδια μολυσμένου αέρα εισχωρούνστον οργανισμό και ευθύνονται για μια πληθώρα ασθενειών, όπως καρδιακά επεισόδια,εγκεφαλικά, καρκίνους, που τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Αυτή η αποφυγή των πρόωρων θανάτωνθα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν πιο υγιείς και να παραμένουν πιοπαραγωγικοί στην εργασία τους, κάτι που αναμένεται να έχει θετικές οικονομικέςσυνέπειες και, μάλιστα, σε σημείο να υπεραντισταθμίσουν τα κόστη για τον έλεγχοτης κλιματικής αλλαγής.