ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το παζλ του αυτισμού συμπληρώνεται με την «ορμόνη της αγάπης»

Το παζλ του αυτισμού συμπληρώνεται με την «ορμόνη της αγάπης»
Σύνδεση ανάμεσα στον αυτισμό και στη δυσλειτουργία της «ορμόνης της αγάπης» και των συστημάτων του εγκεφάλου που μας προκαλούν την αίσθηση της ευχαρίστησης, δημιουργώντας κίνητρα, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό «Nature»

Σύνδεση ανάμεσα στον αυτισμό και στη δυσλειτουργία της «ορμόνης της αγάπης» και των συστημάτων του εγκεφάλου που μας προκαλούν την αίσθηση της ευχαρίστησης, δημιουργώντας κίνητρα, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό «Nature».

Η παραπάνω ανακάλυψη, μάλιστα, δικαιολογεί το γεγονός ότι τα αυτιστικά παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για ιδέες και αντικείμενα από ό,τι για τους άλλους ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη ορμόνη δεν είναι άλλη από την οξυτοκίνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του οργασμού και κατά τα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης, γι’ αυτό και αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης».

Στα αυτιστικά παιδιά, ωστόσο, παρουσιάζονται γενετικές μεταβολές, που αλλάζουν τη δράση της, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η κοινωνική τους συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων, η οξυτοκίνη συνδέεται με τη σεροτονίνη, η οποία ευθύνεται για την ικανοποίηση που νιώθουμε, όταν κάποιος μας επιβραβεύει.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται να μην ολοκληρώνεται σωστά στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν από την αυτιστική διαταραχή, με αποτέλεσμα να βιώνουν και να αξιολογούν διαφορετικά την επιβράβευση, κάτι που επηρεάζει την κοινωνική τους συμπεριφορά.

Ο δρ. Robert Malenka, καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Στάνφορντ εξήγησε σχετικά με τα άτομα αυτά: «Για αυτούς, οι κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να είναι ακόμη και οδυνηρές».


BEST OF NETWORK