ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το παζλ του αυτισμού συμπληρώνεται με την «ορμόνη της αγάπης»

Σύνδεση ανάμεσα στον αυτισμό και στη δυσλειτουργία της «ορμόνης της αγάπης» και των συστημάτων του εγκεφάλου που μαςπροκαλούν την αίσθηση της ευχαρίστησης, δημιουργώντας κίνητρα, ανακάλυψανεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στοπεριοδικό «Nature»
Το παζλ του αυτισμού συμπληρώνεται με την «ορμόνη της αγάπης»

Σύνδεση ανάμεσα στον αυτισμό και στη δυσλειτουργία της «ορμόνης της αγάπης» και των συστημάτων του εγκεφάλου που μαςπροκαλούν την αίσθηση της ευχαρίστησης, δημιουργώντας κίνητρα, ανακάλυψανεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στοπεριοδικό «Nature».

Ηπαραπάνω ανακάλυψη, μάλιστα, δικαιολογεί το γεγονός ότι τα αυτιστικά παιδιάενδιαφέρονται περισσότερο για ιδέες και αντικείμενα από ό,τι για τους άλλουςανθρώπους.

Η συγκεκριμένη ορμόνη δεν είναι άλλη από την οξυτοκίνη, τα επίπεδα της οποίαςαυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του οργασμού και κατάτα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης, γι’ αυτό και αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης».

Στα αυτιστικά παιδιά, ωστόσο, παρουσιάζονται γενετικές μεταβολές, πουαλλάζουν τη δράση της, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η κοινωνική τους συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων, η οξυτοκίνη συνδέεται με τησεροτονίνη, η οποία ευθύνεται για την ικανοποίηση που νιώθουμε, όταν κάποιος μαςεπιβραβεύει.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται να μην ολοκληρώνεται σωστά στον εγκέφαλο τωνατόμων που πάσχουν από την αυτιστική διαταραχή, με αποτέλεσμα να βιώνουν και νααξιολογούν διαφορετικά την επιβράβευση, κάτι που επηρεάζει την κοινωνική τους συμπεριφορά.

Ο δρ. Robert Malenka, καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στοΣτάνφορντ εξήγησε σχετικά με τα άτομα αυτά: «Για αυτούς, οι κοινωνικέςσυναναστροφές μπορεί να είναι ακόμη και οδυνηρές».