ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναστατικό: «Ρούφηξαν» θρόμβο 60 εκατοστών

Γιατροί από τηνΚαλιφόρνια πραγματοποίησαν μια καινοτόμο επέμβαση σε 62χρονο ασθενή,απομακρύνοντας θρόμβο 60 εκατοστών.
Επαναστατικό: «Ρούφηξαν» θρόμβο 60 εκατοστών

Γιατροί από τηνΚαλιφόρνια πραγματοποίησαν μια καινοτόμο επέμβαση σε 62χρονο ασθενή,απομακρύνοντας θρόμβο 60 εκατοστών.

Ο Todd Dunlap από τις ΗΠΑ είναι ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε στην εν λόγωεπέμβαση. Ο τεράστιος θρόμβος που εντοπίστηκε από το σπινθηρογράφημα εκτεινόταναπό τα πόδια έως την καρδιά του 62χρονου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνοςνα καταστρέψει τους πνεύμονές του.

Η νέα μέθοδοςμπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση αντί της επέμβασης ανοιχτής καρδιάς.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η Daily Mail, μόλις μίαεβδομάδα μετά την επέμβαση, ο ασθενής είχε επιστρέψει στο σπίτι του και στηνκαθημερινότητά του.

Στο πλαίσιο της επέμβασης,μια ομάδα ακτινολόγων και καρδιοχειρουργών τοποθέτησε μια μικροσκοπική κάμεραστον οισοφάγο του ασθενούς ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την καρδιά. Στησυνέχεια, ο ομάδα πέρασε ένα ελικοειδές σωληνάκι μέσα από την αρτηρία τουλαιμού, το οποίο συνδέθηκε με την καρδιά.

Το άλλο άκροπέρασε μέσα από μια φλέβα στη βουβωνική χώρα και το σωληνάκι συνδέθηκε με μιασυσκευή στεφανιαίας παράκαμψης (bypass) ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία προσρόφησης.

Όπως μιαηλεκτρική σκούπα, η συσκευή απομάκρυνε τον επικίνδυνο θρόμβο από την καρδιά του62χρονου. Η επέμβαση είχε διάρκεια 3 ώρες.

Μια εγχείρησηανοιχτής καρδιάς διαρκεί περίπου το διπλάσιο χρόνο. Επίσης, η περίοδοςαποκατάστασης είναι μεγαλύτερη.

Η νέα, επαναστατικήμέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική για τους ασθενείςμεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά τηνεγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.