ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SOS για την βιωσιμότητά τους εκπέμπουν οι Ιδιωτικές Κλινικές

Προσφυγές και αγωγές κατά πάντων – όπως ΕΟΠΥΥ,Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ- ετοιμάζουν για το προσεχές διάστημα οι επιχειρηματίεςτων Κλινικών, διεκδικώντας τα ποσά από τα ληξιπρόθεσμα και στέλνοντας το μήνυμαότι ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει.

SOS για την βιωσιμότητά τους εκπέμπουν οι Ιδιωτικές Κλινικές

Προσφυγές και αγωγές κατά πάντων – όπως ΕΟΠΥΥ,Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ- ετοιμάζουν για το προσεχές διάστημα οι επιχειρηματίεςτων Κλινικών, διεκδικώντας τα ποσά από τα ληξιπρόθεσμα και στέλνοντας το μήνυμαότι ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει.

Την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα επιβίωσης τουιδιωτικού τομέα, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Κλινικών μέσα από τονΣύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) σε γεύμα εργασίας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου προσανατολίζονται και σε επισχέσειςεργασίας, για την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Αυτό σημαίνει,ότι όσοι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται τον ιδιωτικό τομέα, θα πληρώνουν από τηντσέπη τους αναμένοντας για αργότερα αποζημίωση από τον ασφαλιστικό τους τομέα.

Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους του ΣΕΚ, παρά το γεγονόςότι οι επιχειρήσεις δέχθηκαν «κούρεμα» της τάξης του 8% προκειμένου ναπληρωθούν πιο σύντομα αλλά και κλινικό έλεγχο, δυστυχώς, οι πληρωμές δενπροχωρούν, με αποτέλεσμα ένας υγιής κλάδος να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Ανδρέας Καρταπάνης, τόνισε ότι ηεπίσχεση εργασίας θα έχει επαναλαμβανόμενη μορφή, ωστόσο ως κλάδος θα δώσει μίαπίστωση χρόνου στον ΕΟΠΥΥ να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Όπως επεσήμανε,από τα 535 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές (2007 έως 2011), οιΚλινικές έχουν λάβει μόνο το 6% του ποσού αυτού. Ένα άλλο μείζον θέμα,συνέχισε, είναι ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία για ναεκκαθαρίσουν τις οφειλές. Ο κ.Καρταπάνης μάλιστα, έφερε το παράδειγμα, του ΟΓΑ, ο οποίος χρωστάει περίπου 114με 117 εκατ. ευρώ και από το ποσό αυτό, έχει ενταλματοποιήσει 7 εκατ. ευρώ καιέχει εκκαθαρίσει μόνο 2 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα των οφειλών (ληξιπρόθεσμωνκαι καινούριων), αλλά και του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης) μέτρο, γιατο οποίο ο κλάδος των Κλινικών έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείαςζητώντας την ακύρωση του νόμου.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΙατρικούΑθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, τόνισεότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή και αντοχή.Επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει στοχοποιηθεί την στιγμή που αποτελεί ένανυγιή επιχειρηματικό πυρήνα και την ώρα που το έλλειμμα της χώρας, προέρχεταιαπό τον δημόσιο τομέα. Ο κ. Αποστολόπουλος, εξέφρασε την αγωνία του, λέγονταςότι υπάρχει ουσιαστικά πρόβλημα επιβίωσης στις επιχειρήσεις, ενώ παραδέχθηκεότι μέχρι πρότινος ο κλάδος δεν είχε ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ, διότι δενήταν ενωμένος.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ στηλίτευσαν την στάση της κυβέρνησης,σημειώνοντας ότι ο προυπολογισμός που αφορά στις Κλινικές για το 2013 ανέρχεταισε 520 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στο clawback που πρέπει να πληρώσουν.

Παρόντες στο γεύμα εργασίας, ήταν ακόμη ο κ. Γ. Σταματίου και Π. Μπουχώρης εκ μέρουςτου ΙΑΣΩ και Β. Μπαρδής εκ μέρους του Ιατρικού Αθηνών.