ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου δεν είναι ποτέ αρκετός

Μπορεί να μαςξεκουράζει, ωστόσο ο ύπνος του Σαββατοκύριακου δεν αποκαθιστά όλες τις βλάβεςπου έχει υποστεί ο οργανισμός από τις περιορισμένες ώρες ύπνου μέσα στηνεβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο ΤμήμαΨυχιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου
Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου δεν είναι ποτέ αρκετός

Μπορεί να μαςξεκουράζει, ωστόσο ο ύπνος του Σαββατοκύριακου δεν αποκαθιστά όλες τις βλάβεςπου έχει υποστεί ο οργανισμός από τις περιορισμένες ώρες ύπνου μέσα στηνεβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο ΤμήμαΨυχιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και συμμετέχει καιΈλληνας επιστήμονας, ο δρ Αλέξανδρος Βγόντζας.

Όπως υποστηρίζουνοι ερευνητές, οι επιπλέον ώρες ύπνου μειώνουν μεν την υπνηλία που αισθανόμαστε,ωστόσο δεν είναι επαρκείς, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ικανότητασυγκέντρωσης.

Για τις ανάγκεςτης έρευνας, ζητήθηκε από 30 εθελοντές να κοιμηθούν λίγο επί πέντε ημέρες καιτις επόμενες δύο να κοιμηθούν περισσότερο.

Κατά τηδιάρκεια του τεστ, που διήρκησε μία εβδομάδα, οι ερευνητές αξιολογούσαν τηνυγεία και τις επιδόσεις των εθελοντών σε διάφορα τεστ, διαπιστώνοντας ότι ηυπνηλία των εθελοντών ήταν σημαντικά αυξημένη στη διάρκεια του πενθημέρου τουλιγοστού ύπνου, αλλά επανήλθε στο φυσιολογικό, έπειτα από τις δύο μέρεςπρόσθετου ύπνου.

Την ίδιαώρα, κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών παρατηρήθηκε αύξηση στο αίμα τωνεθελοντών ενός μορίου, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής.

Ωστόσο, τα επίπεδατης ορμόνης του στρες ήταν σταθερά στη διάρκεια του πενθημέρου, αλλά μειώθηκανσε μεγάλο βαθμό μετά από τον ύπνο του διημέρου.

Οι ερευνητέςτέλος υπογραμμίζουν ότι οι επιδόσεις των εθελοντών σε τεστ που αξιολογούσαν τηνικανότητα προσοχής μειώθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της έλλειψης ύπνου και δενβελτιώθηκαν όταν οι εθελοντές κοιμήθηκαν καλά, κάτι που σημαίνει ότι ηαναπλήρωση του ύπνου, μετά από λίγες μέρες έλλειψης, δεν αντιστρέφει τις συνέπειες.