ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μη σφίγγετε τη ζώνη σας... Για κίνδυνο καρκίνου προειδοποιούν οι επιστήμονες

Σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του οισοφάγου έχουν όσοι δένουν τη ζώνη τους σφιχτά, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και του Strathclyde, καθώς και από το Γενικό Νοσοκομείο Southern.

Μη σφίγγετε τη ζώνη σας... Για κίνδυνο καρκίνου προειδοποιούν οι επιστήμονες

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν σφίγγουμε τη ζώνη του παντελονιού μας, τα οξέα του στομάχου ωθούνται προς τον οισοφάγο, προκαλώντας βλάβες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Μάλιστα, η έρευνα κατέδειξε ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τα υπέρβαρα άτομα.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με 24 εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό παλινδρόμησης οξέος, ενώ τους ζητήθηκε να καταπιούν μια συσκευή, η οποία έκανε επιλεγμένες μετρήσεις πριν και μετά την κατανάλωση φαγητού. Άλλοι από τους συμμετέχοντες φορούσαν ζώνη, ενώ άλλοι όχι.

Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν δέσει σφικτά τη ζώνη τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με το εύρημα αυτό να είναι ιδιαίτερα έντονο σε υπέρβαρα άτομα.

«Φορώντας μια σφιχτή ζώνη, ειδικά εάν είστε υπέρβαροι, προκαλείτε πίεση στη βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Αυτό κάνει τα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν προς τα πάνω, δηλαδή στον οισοφάγο», σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Kenneth McColl, από το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Ιατρικών Επιστημών και επισημαίνει:

«Σε αντίθεση με το στομάχι, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε αυτό το οξύ, ο οισοφάγος υπόκεινται σε σοβαρές βλάβες. Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι αίσθημα καψίματος και μακροπρόθεσμα ενδεχομένως καρκίνος του οισοφάγου, ο οποίος πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από τα άλλα είδη καρκίνου.»

Διαβάστε επίσης:

Αίσθημα κούρασης: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει

Το κάνετε πολλές φορές καθημερινά στην... τουαλέτα και είναι σοβαρό λάθος