ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική έρευνα: Ευεργετική η ψυχολογική στήριξη των καρδιοπαθών παράλληλα με τη θεραπεία

Ελληνική έρευνα: Ευεργετική η ψυχολογική στήριξη των καρδιοπαθών παράλληλα με τη θεραπεία

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια και οι πρόωροι θάνατοι καρδιοπαθών θα μπορούσαν να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό με συστηματικές ψυχολογικές παρεμβάσεις, που γίνονται παράλληλα με την κανονική θεραπεία, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Ζωή Αγγελοπούλου.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα μπορούσαν να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό με συστηματικές ψυχολογικές παρεμβάσεις, που γίνονται παράλληλα με την κανονική θεραπεία, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Ζωή Αγγελοπούλου.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Καρδιολογίας στη Μαδρίτη, υποστηρίζει ότι η προσθήκη της ψυχολογικής υποστήριξης στο σύνηθες θεραπευτικό σχήμα μειώνει, μετά από μια διετία, τα καρδιαγγειακά περιστατικά και τους σχετικούς θανάτους σε ποσοστό έως 55%.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές αξιολόγησαν συγκριτικά εννέα δημοσιευμένες σχετικές κλινικές μελέτες, επιβεβαιώνοντας και τα δικά τους συμπεράσματα για τη σημασία που μπορεί να έχει η ψυχολογική υποστήριξη ενός καρδιοπαθούς στην πορεία της ασθένειάς του.

«Οι παρατηρήσεις μας στο νοσοκομείο δείχνουν ότι οι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν άλλο έμφραγμα, να πεθάνουν ή να κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο, όταν τους μιλάμε για την θεραπεία τους, τους παίζουμε μουσική ή τους βοηθάμε να κάνουν την προσευχή τους», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης και επεσήμανε πως «η στεφανιαία νόσος, εκτός από τη σωματική, έχει και μια ψυχολογική διάσταση».

Τέλος, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση, το χρόνιο στρες, αλλά και τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης του πρώτου εμφράγματος. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο και στην πορεία εξέλιξης ενός καρδιοπαθούς, ο οποίος ήδη έχει υποστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

BEST OF NETWORK