ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική έρευνα: Ευεργετική η ψυχολογική στήριξη των καρδιοπαθών παράλληλα με τη θεραπεία

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια και οι πρόωροι θάνατοι καρδιοπαθών θα μπορούσαν να περιοριστούν σεσημαντικό βαθμό με συστηματικές ψυχολογικές παρεμβάσεις, που γίνονται παράλληλαμε την κανονική θεραπεία, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, μεεπικεφαλής τη δρα Ζωή Αγγελοπούλου.

Ελληνική έρευνα: Ευεργετική η ψυχολογική στήριξη των καρδιοπαθών παράλληλα με τη θεραπεία

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα μπορούσαν να περιοριστούν σεσημαντικό βαθμό με συστηματικές ψυχολογικές παρεμβάσεις, που γίνονται παράλληλαμε την κανονική θεραπεία, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, μεεπικεφαλής τη δρα Ζωή Αγγελοπούλου.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο ΕυρωπαϊκήςΚαρδιολογίας στη Μαδρίτη, υποστηρίζει ότι η προσθήκη της ψυχολογικήςυποστήριξης στο σύνηθες θεραπευτικό σχήμα μειώνει, μετά από μια διετία, τακαρδιαγγειακά περιστατικά και τους σχετικούς θανάτους σε ποσοστό έως 55%.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές αξιολόγησανσυγκριτικά εννέα δημοσιευμένες σχετικές κλινικές μελέτες, επιβεβαιώνοντας και ταδικά τους συμπεράσματα για τη σημασία που μπορεί να έχει η ψυχολογικήυποστήριξη ενός καρδιοπαθούς στην πορεία της ασθένειάς του.

«Οι παρατηρήσεις μας στο νοσοκομείο δείχνουν ότι οι ασθενείςείναι λιγότερο πιθανό να πάθουν άλλο έμφραγμα, να πεθάνουν ή να κάνουν νέαεισαγωγή στο νοσοκομείο, όταν τους μιλάμε για την θεραπεία τους, τους παίζουμεμουσική ή τους βοηθάμε να κάνουν την προσευχή τους», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτηςκαι επεσήμανε πως «η στεφανιαία νόσος, εκτός από τη σωματική, έχει και μιαψυχολογική διάσταση».

Τέλος, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ψυχολογικοίπαράγοντες, όπως η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση, το χρόνιο στρες, αλλά καιτα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τηνπιθανότητα εμφάνισης του πρώτου εμφράγματος. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οιψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο και στην πορεία εξέλιξης ενόςκαρδιοπαθούς, ο οποίος ήδη έχει υποστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.