ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ύπνος: Τι είναι το «κοινωνικό τζετ λαγκ»

Νέα έρευναυποστηρίζει την τάση που έχουμε να ξυπνάμε πολύ πρωί ή πολύ αργά.

Ύπνος: Τι είναι το «κοινωνικό τζετ λαγκ»

Νέα έρευναυποστηρίζει την τάση που έχουμε να ξυπνάμε πολύ πρωί ή πολύ αργά.

Κάθε άνθρωποςέχει έναν προσωπικό «χρονότυπο», ένα μοναδικό κιρκαδικό ρυθμό, δηλώνει οκαθηγητής χρονοβιολογίας Till Roenneberg από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, οοποίος είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός του ύπνου. Σε γενικές γραμμές, οχρονότυπος χαρακτηρίζεται ως πρωινός, ενδιάμεσος και βραδινός.

Όταν ένα άτομο αναγκάζεταινα ξυπνήσει πιο νωρίς από την ώρα που θέλει το ίδιο το σώμα, αντιμετωπίζει αυτόπου ο Roenneberg ονομάζει «κοινωνικό τζετ λαγκ».

Τα άτομα πουανήκουν στον πρωινό χρονότυπο δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ξυπνούν στις 7 τοπρωί σε καθημερινή βάση, άλλοι όμως δυσκολεύονται τρομερά. Ο ύπνος που δεσυγχρονίζεται με τις εσωτερικές μας προτιμήσεις μπορεί να είναι καταστροφικόςγια την υγεία, ειδικότερα για τα άτομα που ανήκουν στο βραδινό χρονότυπο.

Μελέτη πουπραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικόPLOS ONE έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνρθωποι μεβραδινό χρονότυπο έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερα γεύματα,εκδηλώνουν υπνική άνποια, έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες καιχαμηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL), σε σύγκριση με τα υπέρβαρα άτομα με διαφορετικόχρονότυπο.

Ο χρονότυποςμπορεί να είναι εξ αρχής η αιτία του επιπρόσθετου βάρους, δηλώνει ο Roenneberg.Έρευνες έχουν δείξει ότι έστω και μία ώρα κοινωνικού τζετ λαγκ αυξάνει τονκίνδυνο παχυσαρκίας κατά 33%.

Σύμφωνα με μελέτηπου δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Chronobiology International,ο βραδινός χρονότυπος έχει ως αποτέλεσμα το επιπρόσθετο βάρος σε νεαρούςφοιτητές. Παράλληλα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο έντυπο έδειξεότι «τα άτομα που προτιμούν τις βραδινές ώρες για τις περισσότερεςδραστηριότητές τους είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη».

Κάθε κύτταρο του σώματός μας αντανακλά τοχρονότυπό μας. Δεν πρόκειται για επιλογή, αλλά είναι κάτι που καθορίζεται από τογενετικό μας κώδικα.