ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόρος στα αναψυκτικά προς όφελος της Δημόσιας Υγείας

Φόρος 20% στααναψυκτικά προβλέπεται να μειώσει τον αριθμό των παχύσαρκων και υπέρβαρωνενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 180.000, δηλώνουν ερευνητές σε αναφορά που δημοσιεύεταιστο British Medical Journal.
Φόρος στα αναψυκτικά προς όφελος της Δημόσιας Υγείας

Φόρος 20% στααναψυκτικά προβλέπεται να μειώσει τον αριθμό των παχύσαρκων και υπέρβαρωνενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 180.000, δηλώνουν ερευνητές σε αναφορά που δημοσιεύεταιστο
British Medical Journal
.







Τα θετικάαποτελέσματα θα είναι εμφανέστερα στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30, υποδεικνύειη σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο τουΡέντινγκ .







Ωστόσο, μερικοίυποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος φόρος δεν πρόκειται να προστατεύσει τα άτομαμεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θα επωφεληθούν περισσότερο από την απώλεια τουπεριττού βάρους.







Πριν από μερικούςμήνες, οι γιατροί ζήτησαν να τεθεί φόρος στα ανθρακούχα προς μείωση της πρόσληψηςζάχαρης των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και επακόλουθο περιορισμό τουφαινομένου της παχυσαρκίας.







Ο φόρος της τάξηςτου 20% θα αυξάνει την τιμή του προϊόντος περίπου κατά 12 λεπτά για τις συσκευασίεςτων 330 ml και 40 λεπτά τις συσκευασίεςτων 2 λίτρων.







Οι ερευνητέςεκτιμούν ότι αυτά τα ποσά θα επιφέρουν μείωση των πωλήσεων κατά 15% και κατ’επέκταση θα μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης κατά 28 θερμίδες την εβδομάδα ανάάτομο.





Συνολικά, το εκτιμώμενο ποσοστό περιορισμού της παχυσαρκίαςθα είναι 1,3%, ενώ τα υπέρβαρα άτομα θα είναι λιγότερα κατά 0,9% στον ενήλικοπληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.