ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες του «Δημόκριτου» βραβεύθηκαν με το σημαντικό «Marie Curie Award»

Με το βραβείο Marie Curie τιμήθηκε ο Δημόκριτος, μέσα από την εργασία δύοεπιστημόνων, εργασία η οποία μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί για την διάγνωση και θεραπεία καρκίνου με χρήση ραδιονουκλιδίων.
Επιστήμονες του «Δημόκριτου» βραβεύθηκαν με το σημαντικό «Marie Curie Award»

Ένα σημαντικόεπιστημονικό βραβείο με το οποίο η χώρα μας τοποθετείται ψηλά σε θέματα έρευνας,φυσικών επιστημών και τεχνολογίας έλαβε ο Δημόκριτος, μέσα από την εργασία δύοεπιστημόνων, εργασία η οποία μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί για την διάγνωση και θεραπεία καρκίνου με χρήση ραδιονουκλιδίων.

Συγκεκριμένα η ερευνητικήομάδα των Δρ. Θεοδοσίας Μάινα – Νοκ και Δρ. Berthold A. Nock, του ΙνστιτούτουΠυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας(Ι/ΠΡΕΤΕΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος»βραβεύθηκε με το βραβείο Marie Curie Award.

Το βραβείοαπονεμήθηκε στην ομάδα για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία της στον τομέα τωνπεπτιδικών ραδιοφαρμάκων – «ραδιοπεπτιδίων», η οποία βρίσκει εφαρμογή στηδιάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία καρκίνου με χρήση ραδιονουκλιδίων.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι με τηνταυτόχρονη χορήγηση επιλεγμένου ενζυμικού αναστολέα και πεπτιδικούραδιοφάρμακου, παράγωγου γαστρίνης, μπορεί να επιτευχθεί σταθεροποίηση τουραδιοφάρμακου στην κυκλοφορία του αίματος και εντυπωσιακή αύξηση πρόσληψης στιςκαρκινικές εστίες.

Η επιτυχία της νέας αυτής μεθόδουέχει επιβεβαιωθεί προκλινικά σε πληθώρα ραδιοπεπτιδίων με πιθανή εφαρμογή σεευρύ φάσμα ανθρώπινων καρκινωμάτων. Πρόκειται για μεθοδολογία που αναμένεται νααυξήσει σημαντικά την διαγνωστική ευαισθησία και θεραπευτική αποτελεσματικότητατων πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.

Το βραβείο απονεμήθηκε κατά τοπρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής (EuropeanAssociation of Nuclear Medicine, ΕΑΝΜ) στη Λυών της Γαλλίας (19–23 Οκτωβρίου,2013).

Εκτός των δύο ερευνητών, στηνομάδα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες: Αικατερίνη Καλούδη (Βιολόγος, MSciImperial College, London, UK), Παντελεήμων Μαρσουβανίδης (Χημικός, ΜSci Παν/μιοΠατρών) και Εμμανουήλ Λυμπέρης (Χημικός, ΜSci ΑΠΘ).

Τέλος, τονίζεται η συμβολή καιυποστήριξη των καθηγητών Marion de Jong και Eric P. Krenning (Nuclear MedicineDepartment, Erasmus MC, Rotterdam, Netherlands) στην υλοποίηση της ερευνητικήςπροσπάθειας.

Το Marie Curie Award απονέμεται κάθε χρόνο από τηνΕυρωπαϊκή Ένωση Πυρηνικής Ιατρικής στην καλύτερη από επιστημονικής απόψεωςερευνητική εργασία που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης.