ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει η υπ. απόφαση για την αιθαλομίχλη

Υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται μέτρα τα οποία πρέπει νατηρούνται σε όλη την διάρκεια της χειμερινής περιόδου προκειμένου να μηνδημιουργηθούν έντονα επεισόδια αιθαλομίχλης, εξέδωσε το υπουργείο ΠεριβάλλοντοςΕνέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τι προβλέπει η υπ. απόφαση για την αιθαλομίχλη

Υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται μέτρα τα οποία πρέπει νατηρούνται σε όλη την διάρκεια της χειμερινής περιόδου προκειμένου να μηνδημιουργηθούν έντονα επεισόδια αιθαλομίχλης, εξέδωσε το υπουργείο ΠεριβάλλοντοςΕνέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με την απόφαση, ότι όταν θα υπάρχει έναέντονο επεισόδιο, θα διακόπτεται άμεσα η λειτουργία κεντρικής θέρμανσης σε όλεςτις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικήςπρόνοιας.

Στην κατηγορία μέτρων προστασίας του πληθυσμού, εντάσσεται και η δυνατότηταδιακοπής λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τωνκτιρίων εκπαίδευσης, όπως τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα κτίρια τηςπρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υποχρεωτικής, εκπαίδευσης (από150 μg/m3)».

Η προωθούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως τονίζεται στο κείμενο, πηγάζειαπό την ανάγκη ύπαρξης ενός εργαλείου λήψης μέτρων για την προστασία τουπληθυσμού και αποτελεί τη δεξαμενή των μέτρων τα οποία, επιλεκτικά και όχιαπαραίτητα σωρευτικά, μπορεί να ληφθούν σε ένα έκτακτο επεισόδιο, ανάλογα μετην έντασή του.

Πρέπει να καταστεί σαφές, σημειώνεται ακόμη, ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στηνωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών και η αποτύπωση του συγκεκριμένουμέτρου έχει προληπτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην εφαρμογήαστυνομικών μέτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση,

«Οι συστάσεις για τον πληθυσμό διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, για άτομααυξημένου κινδύνου και για το γενικό πληθυσμό. Τα άτομα αυξημένου κινδύνου σεενδεχόμενο επεισόδιο είναι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς,παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κλπ. Οι συστάσεις αφορούν διαβαθμίσειςπεριορισμού της άσκησης και της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ανάλογα με ταεπίπεδα συγκέντρωσης (50, 75, 100, πάνω από 150 μg/m3).


Τα περαιτέρω μέτρα που δύναται να επιβληθούν, επιλέγονται ανάλογα με την πηγήεκπομπής αιωρούμενων σωματιδίων και αφορούν σε:
α) συστάσεις περιορισμού των εκπομπών από εστίες καύσης, ιδίως με την ορθή χρήσητων συστημάτων θέρμανσης,
β) περιορισμό των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο τωνρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m3) και
γ) περιορισμό των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς,αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σεσυγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3).

Ειδικότερα σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών, διευκρινίζεται ότιη πρόβλεψη για διακοπή της χρήσης τους και η σύσταση για χρήση εναλλακτικώνκαυσίμων και πηγών θέρμανσης, αφορά σε ακραίες περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερωνυψηλών συγκεντρώσεων (με βάση την περσινή εμπειρία 1-2 φορές) και αφού έχουνεξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεταικαι πρωτίστως θα εφαρμόζεται, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διακοπή τηςλειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτίριαπερίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.


Άλλωστε, εκτός από τη θέσπιση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οιπεραιτέρω προσπάθειες εστιάζονται σε στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης καιευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, κθώς οέλεγχος και η εποπτεία της αγοράς σε όλα τα στάδια αποτελεί σημαντικόπροληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης (μικροί οικιακοίανεξάρτητοι λέβητες, θερμαντήρες χώρου – σόμπες, εντιθέμενα και ενεργειακάτζάκια), υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις εναρμονισμένωνευρωπαϊκών προτύπων σύμφωνα με την ΚΥΑ 6690/15.6.2012 (ΦΕΚ 1914/Β/2012). Κατάτο τελευταίο έτος, έχουν διενεργηθεί και συνεχίζουν να διενεργούνταιδειγματοληπτικοί έλεγχοι σε προϊόντα εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, ενώ γιατον έλεγχο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και παραπλανητικών ισχυρισμών σε εναλλακτικέςσυσκευές θέρμανσης, έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή στη Γενική ΓραμματείαΚαταναλωτή.

Επίσης, για τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, μπριγκέτες ξύλου, καυσόξυλακ.α), έχει εκδοθεί Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (198/30.9.2013) γιατη θέσπιση προδιαγραφών, ενώ η λιανική πώληση καυσόξυλων ελέγχεται από τηνΥπηρεσία Ελέγχου Αγοράς (ΥΠΕΑ) της Γεν. Γραμ. Καταναλωτή και τις ΠεριφερειακέςΥπηρεσίες Ανάπτυξης (Τμήματα Εμπορίου) και πραγματοποιούνται αναλύσεις επί τωνδειγμάτων που λαμβάνονται κατά τους ελέγχους, από το Γενικό Χημείο τουΚράτους.'