ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιθαλομίχλη παντού... Σύσταση από το υπ. Περιβάλλοντος

Το κρύο είναι πράγματι τσουχτερό αυτές τις Γιορτινές Ημέρες, αν και ο Ήλιος μας τροφοδοτεί με μικρά διαλείμματα. Έτσι, είναι επόμενο να ανάβουμε τα τζάκια, ωστόσο η αιθαλομίχλη που εκπέμπουν έχει χτυπήσει κόκκινο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας.

Αιθαλομίχλη παντού... Σύσταση από το υπ. Περιβάλλοντος

Ειδικά για το διήμερο 26 και 27 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να εκδώσει σύσταση, καλώντας τους πολίτες «να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας», καθώς τα επίπεδα αιθαλομίχλης ήταν πολύ αυξημένα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 25/12/2017. Συγκεκριμένα, στον σταθμό Μαρούσι καταγράφηκαν 114 μg/m3 και στο Περιστέρι 113 μg/m3». Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πολλών οικογενειών, που συνοδεύτηκε με φωτιά στο τζάκι, συνέβαλε στην εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων καπνού, με αποτέλεσμα το δυσάρεστο και ιδιαίτερα ανθυγιεινό φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Στις 26 Δεκεμβρίου οι σταθμοί του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν τις εξής συγκεντρώσεις: Πειραιάς 70 μg/m3, Λιόσια 58 μg/m3, Μαρούσι 92 μg/m3, Περιστέρι 81 μg/m3, Αριστοτέλους 96 μg/m3, Λυκόβρυση 60 μg/m3, ενώ σε Αγία Παρασκευή και Θρακομακεδόνες μετρήθηκαν χαμηλά (11 μg/m3 και 30 μg/m3 αντίστοιχα).

Αλλά και η επαρχία, είχε αιθαλομίχλη και συγκεκριμένα τα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Ηπείρου να μιλήσει για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις καθώς και τα παιδιά, αποδίδοντας το φαινόμενο στην αλόγιστη καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Διαβάστε ακόμη:

Συστάσεις για τη χρήση τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων για 2 & 3/1



Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα: Ποια είναι τα συμπτώματα