ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρήκαν την «πηγή της νιότης» στο DNA

Οι επιστήμονεςανακάλυψαν ένα νέο γονίδιο, το οποίο πιστεύουν πως είναι η «πηγή της νιότης»που τόσα χρόνια αναζητούσαν.
Βρήκαν την «πηγή της νιότης» στο DNA

Οι επιστήμονεςανακάλυψαν ένα νέο γονίδιο, το οποίο πιστεύουν πως είναι η «πηγή της νιότης»που τόσα χρόνια αναζητούσαν.








Εδώ και χρόνια, ηεπιστημονική κοινότητα πάσχιζε να κατανοήσει γιατί τα μικρά ζώα αναρρώνουν από τουςτραυματισμούς ταχύτερα απ’ ότι τα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας.







Το γονίδιο Lin28a είναι ιδιαίτερα ενεργό στα έμβρυα, όμως η δράση του εξασθενεί όσο περνούν ταχρόνια.







Σύμφωνα μεπειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, αυτό το γονίδιο επιταχύνει τηνεπούλωση των πληγών, καθώς και την εμφάνιση νέου τριχώματος. Επίσης, βοηθά στηναποκατάσταση των ιστών στο αυτί όταν αυτό έχει τραυματιστεί.







Το Lin28a είχεαυτά τα θαυματουργά αποτελέσματα, καθώς πυροδότησε αύξηση στην παραγωγήσημαντικών μεταβολικών ενζύμων και ενίσχυσε τις μεταβολικές διαδικασίες πουείναι συνήθως πιο έντονες στα έμβρυα.







Οι επιστήμονεςαπό την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν ναενεργοποιήσουν το γονίδιο και στους ενήλικες ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασίαεπούλωσης των πληγών έπειτα από χειρουργική επέμβαση.







Ο ερευνητήςΤζορτζ Ντάλεϊ δήλωσε πως είναι πιθανό να μπορέσουν να παρασκευάσουν ακόμη καιφάρμακο το οποίο θα έχει την ίδια επίδραση με το γονίδιο.







«Ακούγεται σανσενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως το Lin28a μπορεί να αποτελεί μέρος ενός ‘θεραπευτικούκοκτέιλ’ που θα βοηθά τους ενήλικες να αναρρώνουν όπως τα παιδιά.»





Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικόπεριοδικό Cell .