ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ροβ. Σπυρόπουλος: Εθνικός Φορέας Ασφάλισης για όλους

Την δημιουργία ενός εθνικού φορέαασφάλισης για όλους τους πολίτες και ενός εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου  μέσω του οποίου θα στηρίζονται οιχαμηλοσυνταξιούχοι, πρότεινε, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος,μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού ΕμπορικούΕπιμελητηρίου «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την Προαγωγή τηςΑπασχόλησης και της Ασφάλισης».
Ροβ. Σπυρόπουλος: Εθνικός Φορέας Ασφάλισης για όλους

Την δημιουργία ενός εθνικού φορέαασφάλισης για όλους τους πολίτες και ενός εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου μέσω του οποίου θα στηρίζονται οιχαμηλοσυνταξιούχοι, πρότεινε, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος,μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού ΕμπορικούΕπιμελητηρίου «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την Προαγωγή τηςΑπασχόλησης και της Ασφάλισης».

Οι τρεις άξονες στους οποίουςθα στηρίζεται το νέο σύστημα που προτείνει ο κ. Σπυρόπουλος αφορούν στην κύριακαι επικουρική σύνταξη, στην επαγγελματική ασφάλιση και στην ιδιωτική ασφάλιση,ωστόσο ο διοικητής, δεν έδωσε λεπτομέρειες πως θα γίνει η μετάβαση από τον ένανφορέα στον άλλο.

Ο κ. Σπυρόπουλος, πρότεινε την απορρόφησητων επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία στα επόμενα τέσσερα με πέντεχρόνια.

Βέβαια, παραδέχθηκε ότι οι επικουρικέςσυντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εισηγήθηκε επίσης, οιπρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας να αποτελούνπροσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμούτων επαγγελματικών ταμείων.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ίδιοσυνέδριο, ανέφερε ότι το ποσό που εξοικομείται μέσω των δράσεων για το νοικοκύρεματου ασφαλιστικού, ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, παρ’ότι η κρατική χρηματοδότηση από 12,6 δισ. ευρώ 55,9% της συνολικήςχρηματοδότησης, που είναι φέτος, θα πέσει στα 10,5 δισ. ευρώ το 2014 (46,5%).

Ο κ. Βρούτσης, περιέγραψε ένα ασφαλιστικό σύστημα γεμάτο στρεβλώσεις καιαδικίες και υποστήριξε ότι η επιτροπή που θα συσταθεί στο άμεσο μέλλον, θα βοηθήσειστην ομαλή μετάβαση του ασφαλιστικού, από το ισχύον σύστημα στο νέο, βάσει τουνόμου που ισχύει από το 2010 και θα εφαρμοστεί το 2015.