ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΚΑΝΑ: εβδομάδα ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις

Eβδομάδα πρόληψης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις, οργανώνειο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από 9-12 Δεκεμβρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού 136.
ΟΚΑΝΑ: εβδομάδα ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις

Eβδομάδα πρόληψης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις, οργανώνειο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από 9-12 Δεκεμβρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού 136.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θαυπάρχει στο χώρο του Πανεπιστημίου κιόσκι ενημέρωσης, όπου θα διατίθεταιπληροφοριακό υλικό για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενανοσήματα καθώς και για τις σχετικές υπηρεσίες, που παρέχει ο Οργανισμός.

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και ώρα11:00, στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τιςεξαρτήσεις και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις στελεχών του Οργανισμού σχετικά με τορόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος στη χρήση ουσιών και τις κοινωνικέςδιαστάσεις της εξάρτησης, ενώ θα παρουσιασθούν θέματα, που αφορούν στις νέεςουσίες και τις μολυσματικές ασθένειες. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ητέως αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Βάσω Αρτινοπούλου, ΚαθηγήτριαΕγκληματολογίας και πρώην Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, θαπραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ανοιχτή συζήτηση, με θέμα: «Πρόληψηκαι Θεραπεία για τις Εξαρτήσεις: Η Ελληνική Πραγματικότητα», όπου θα γίνειπαρουσίαση των νέων θεραπευτικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης.Στελέχη της Μονάδας Εφήβων/Νεαρών Ενήλικων Αθήνας «Ατραπός» θα ενημερώσουν τοκοινό για τις ανοιχτές θεραπευτικές δομές, που υπάρχουν για εφήβους και νεαρούςενήλικους χρήστες ουσιών, ενώ ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης τωνΕξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ήλιος» των Δήμων ΝέαςΣμύρνης και Αγ. Δημητρίου, κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνου, θα αναλύσει τη φιλοσοφίακαι τους στόχους της πρωτογενούς πρόληψης των εξαρτήσεων και θα παρουσιάσει τιςδράσεις. Την εκδήλωση θα συντονίσει η ψυχολόγος Ελένη Κακουλίδη, σύμβουλοςσταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πρόληψηςκαι ενημέρωσης φοιτητών για τις εξαρτήσεις με τον τίτλο «Διαδρομές» εντάσσονταιστο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο «Προγράμματα στηνκοινότητα και στον δρόμο (πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση τηςζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών» που υλοποιεί ο ΟΚΑΝΑ και περιλαμβάνει σειράενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τηςπρωτεύουσας.

Ήδη τον προηγούμενο μήναπραγματοποιήθηκαν ανάλογες δράσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τοΠανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους σχεδιάζονταιαντίστοιχες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο ΜετσόβιοΠολυτεχνείο, στα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, κ.α.