ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλλειψη ύπνου: Δείτε τι μπορεί να συμβεί

Ο ΑμερικανικόςΣύλλογος για τον Ύπνο υποστηρίζει πως πρέπει να κοιμόμαστε επτά έως εννέα ώστεκάθε μέρα, ανάλογα με την ηλικία μας.

Έλλειψη ύπνου: Δείτε τι μπορεί να συμβεί

Ο ΑμερικανικόςΣύλλογος για τον Ύπνο υποστηρίζει πως πρέπει να κοιμόμαστε επτά έως εννέα ώστεκάθε μέρα, ανάλογα με την ηλικία μας.

Τονίζει μάλισταπως η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σαναποτέλεσμα ατυχήματα και τραυματισμούς. Το Κέντρο Ελέγχου και ΠρόληψηςΝοσημάτων (CDC) χαρακτηρίζει την έλλειψη ύπνου ως «επιδημία για την ΔημόσιαΥγεία», καθώς επηρεάζει κάθε σύστημα του οργανισμού.

Δείτε τι μπορεί νασυμβεί εάν μας λείπει ύπνος.

Η έλλειψη ύπνουοδηγεί στην κατάθλιψη: Η σχέση είναι περίπλοκη και αμφίδρομη, καθώς η έλλειψηύπνου μπορεί να αποτελεί τόσο αιτία όσο και συνέπεια της κατάθλιψης. Έρευνεςδείχνουν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι αυξημένος στα άτομα που αντιμετωπίζουνδιαταραχές του ύπνου.

Η έλλειψη ύπνουφέρνει παράλυση: Η υπνική παράλυση είναι κοινό φαινόμενο και συνήθως είναιπαροδική, όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι ακίνδυνη. Μοιάζει αρκετά με τηνυπνοβασία και έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι έχουμε τις αισθήσεις μας αλλάδεν μπορούμε να κινηθούμε ή να μιλήσουμε. Οφείλεται στη διακοπή του ύπνου REMπου με τη σειρά του πυροδοτείται από το στρες και το άγχος.

Η έλλειψη ύπνου μας παχαίνει: Ο ύπνος συνδέεται με την παραγωγή των ορμονών που ελέγχουν το αίσθηματης πείνας (κορτιζόλη, γκρελίνη, λεπτίνη). Το αποτέλεσμα είναι να πεινάμε υπερβολικάκαι να μην μπορούμε να αντισταθούμε στη ζάχαρη και τα παχυντικά φαγητά.

Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό:Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicineδείχνει ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από 7,5 ώρες την ημέρα είναι πιοεπιρρεπή σε ασθένειες όπως η γρίπη.

Διαβάστε επίσης:

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί τους εφήβους στην παραβατική συμπεριφορά




Τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ύπνου