ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FDA: νέοι σκληροί κανονισμοί για τα αντιμικροβιακά σαπούνια

Κεραυνός εν αιθρία, αποτελεί ο νέος κανονισμός του  FDA, του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και τροφίμων για τις επιχειρήσειςπου παράγουν αντιμικροβιακά σαπούνια, οι οποίες, θα πρέπει να αποδείξουν ότι ταπροιόντα τους είναι πράγματι αποτελεσματικά και μάλιστα πολύ περισσότερο από τααπλά σαπούνια για την καταπολέμηση διάδοσης ορισμένων ασθενειών.
FDA: νέοι σκληροί κανονισμοί για τα αντιμικροβιακά σαπούνια

Κεραυνός εν αιθρία, αποτελεί ο νέος κανονισμός του FDA, του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και τροφίμων για τις επιχειρήσειςπου παράγουν αντιμικροβιακά σαπούνια, οι οποίες, θα πρέπει να αποδείξουν ότι ταπροιόντα τους είναι πράγματι αποτελεσματικά και μάλιστα πολύ περισσότερο από τααπλά σαπούνια για την καταπολέμηση διάδοσης ορισμένων ασθενειών.

Επιπλέον οι εν λόγω επιχειρήσεις, θα πρέπει να αποδείξουν ότι η μακροχρόνιαχρήση τους δεν είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, όπως αναφέρει το BBC.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται στο πλαίσιο τηςεπανεξέτασης των αντιβακτηριακών προϊόντων από τον FDA, με στόχο ναδιασφαλιστεί ότι είναι αποτελεσματικά και "αθώα" για τους χρήστες.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μία ουσία που περιέχεται στα συγκεκριμένασαπούνια -η τρικλοσάνη στα υγρά σαπούνια και η τρικλοκαρβάνη στις πλάκεςσαπουνιών- μπορεί να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα ή να κάνει πιο ανθεκτικά ταβακτήρια.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η απόφαση του FDA δεν αφορά τα απολυμαντικά καιαντιβακτηριακά σαπούνια που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς και τανοσοκομεία.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που πρότεινε η FDA, οι κατασκευαστές που δενθα ανταποκριθούν στο αίτημα αυτό, θα πρέπει είτε να τροποποιήσουν τη σύνθεσητων προϊόντων τους είτε να αλλάξουν τις ετικέτες τους εάν θέλουν να παραμείνουνστην αγορά.