ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερρ. Ντυνάν: ασφ. ενημερότητα και προστασία από κατασχέσεις

Υπερψηφίστηκεστην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται ΠράξηΝομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Οκτωβρίου, για τη χορήγηση στο Ίδρυμα"Ερρίκος Ντυνάν" ασφαλιστικής ενημερότητας για έναν ακόμη μήνα (μέχριδηλαδή το τέλος Ιανουαρίου 2014).
Ερρ. Ντυνάν: ασφ. ενημερότητα και προστασία από κατασχέσεις

Υπερψηφίστηκεστην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται ΠράξηΝομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Οκτωβρίου, για τη χορήγηση στο Ίδρυμα"Ερρίκος Ντυνάν" ασφαλιστικής ενημερότητας για έναν ακόμη μήνα (μέχριδηλαδή το τέλος Ιανουαρίου 2014).

Η εν λόγω Πράξη-η οποία σημειωτέον στηρίχθηκε από την Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, προστατεύειτο νοσοκομείο από κατασχέσεις πιστωτών για το ίδιο διάστημα.

Η ΠράξηΝομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έρχεται να στηρίξει το Ίδρυμα, στη διαχείριση του οποίουβρίσκεται το νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", προστατεύοντάς το από τουςπιστωτές του, αλλά και δίνοντάς του τη δυνατότητα να εισπράξει οφειλές από τονΕΟΠΥΥ, με την ελπίδα ότι απ' τις διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκεται ηΔιοίκηση του Ιδρύματος με επιχειρηματικούς κύκλους, θα προκύψει βιώσιμη λύσηπου θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Όπωςχαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, "έχουμεβάσιμες πληροφορίες πως ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης του γνωστούδανείου από την Τράπεζα Κύπρου στην Τράπεζα Πειραιώς - κάτι που είναι στηνουσία η αφετηρία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου.Αυτό μπορεί το επόμενο διάστημα να μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση, για τηλειτουργία του Ιδρύματος και του συγκεκριμένου νοσοκομείου" ανέφερε ο κ. Μπέζας.

"Το Ίδρυμαείναι ολοφάνερο ότι είναι αιχμάλωτο των πιστωτών του - και μέχρι σήμερα, παρ'όλο που πέρασε ενάμισης χρόνος συζητήσεων και τρία χρόνια δημοσιότητας τωνπροβλημάτων, δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι πιστωτές" σχολίασε οεισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς, ζητώντας να γίνει πλήρης διαχειριστικόςέλεγχος στο Ίδρυμα. "Γιατί αποφεύγεται ο διαχειριστικός έλεγχος εδώ καιένα χρόνο; Γιατί θα αναδείκνυε πτυχές τρομερές και φοβερές: Μισθούς, προμήθειες,140 πρόσωπα και συγγενικά πρόσωπα πολιτικών, φαίνονταν ότι εργάζονταν στοΊδρυμα και πληρώνονταν χωρίς να πατούν το πόδι τους" παρατήρησε και οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Κουρουμπλής.

Κατά τη συζήτησητης Πράξης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιφυλαχθεί για τηντελική του στάση, δεδομένου ότι η τροπολογία εξασφαλίζει τουλάχιστον συνθήκεςγια είσπραξη δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, οι οποίοιπαραμένουν απλήρωτοι επί οκτώ μήνες. Η τελική στάση της αξιωματικήςαντιπολίτευσης ωστόσο, υπήρξε αρνητική, τόσο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τηνπροσφυγή της κυβέρνησης σε μία ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (την 24ημέσα σε ένα χρόνο), όσο και με την πρόταξη του επιχειρήματος πως η παράταση τηςεκκρεμότητας δεν συνιστά λύση για το Ίδρυμα.

"Όταν έχειεκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν μπορούμε να εμφανιστούμεανακόλουθοι και να πούμε στους εργαζόμενους πως "κακώς συνεχίσατε ναυπάρχετε και κακώς παίρνετε την ασφαλιστική κάλυψη για να έχετε τις συναλλαγές σαςμε τον ΕΟΠΥΥ και τους προμηθευτές"" απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ,Σοφία Βούλτεψη. "Το να μην κυρώνεις πολλές Πράξεις είναι ένα θέμα, αλλά τονα μην δέχεσαι καμία, είναι μια στάση που δεν μπορεί να ισχύει στο πλαίσιο πουκινούμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει εκ του ασφαλούς...".

"Οιεισηγητές όλοι, ήσαν σαφείς: Κανείς δεν θέλει να βρεθούν οι εργαζόμενοι στοδρόμο χριστουγεννιάτικα. Δεν έχει νόημα η αρνητική ψήφος, πλην της αποφυγήςανάληψης κάποιας ευθύνης" σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ΠάριςΚουκουλόπουλος.

Θετική ψήφοέδωσε η ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε επιφυλαχθεί αρχικώς για την τελική της απόφαση. Οεκπρόσωπος του κόμματος, Β. Οικονόμου, υποστήριξε πως "πέραν των τριώνλύσεων που μας υποδεικνύονται - ιδιωτικοποίηση του Ιδρύματος, πλήρη κρατικοποίησηκαι λουκέτο - εμείς αντιπροτείνουμε να αναλάβουν τη λειτουργία της μονάδας οιεργαζόμενοι, με κρατική στήριξη και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων".

Απεναντίας, οειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛ., Π. Μελάς, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει,καθώς οι συνεχείς Πράξεις δεν επιφέρουν καμία βελτίωση της θέσης τουνοσοκομείου: "Η διάσωση μπορεί να γίνει είτε με επενδυτή, με τηνπροϋπόθεση να κρατήσει τους εργαζόμενους, είτε να περάσει το νοσοκομείο σεάμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, υπότη σκέπη του «Ερυθρού Σταυρού»" υποστήριξε ο κ. Μελάς.

Από πλευράς ΚΚΕ,ο Γ. Λαμπρούλης διαπίστωσε "χρεοκοπία της μεικτής οικονομίας και του"μοντέλου Ντυνάν", το οποίο όλες οι κυβερνήσεις στήριζαν ως πρότυπολειτουργίας και για τα άλλα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα". Το ΚΚΕκαταψήφισε την Πράξη, σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τηνπληρωμή των οφειλών στους εργαζομένους" και πως "η κυβέρνησηαξιοποιεί την αγωνία τους, προκειμένου να εκβιάσει την εκδοχή τηςεπιχειρηματικής λύσης που θα επιδεινώσει ακόμα παραπάνω τη θέση τους".