ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανώγεια: Το χωριό της Κρήτης με την υγιή καρδιά

Το μικρό καιπανέμορφο χωριό της Κρήτης μπορεί να αποτελεί το «μυστικό όπλο» κατά της καρδιοπάθειας,υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ανώγεια: Το χωριό της Κρήτης με την υγιή καρδιά

Το μικρό καιπανέμορφο χωριό της Κρήτης μπορεί να αποτελεί το «μυστικό όπλο» κατά της καρδιοπάθειας,υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η διατροφή τωνκατοίκων, πλούσια σε λιπαρά χάρη στην κατανάλωση τυριού, κρέατος και αρτοσκευασμάτων,θα δημιουργούσε αναμφίβολα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, οι κάτοικοι των Ανωγείωνκαι των γύρω περιοχών φαίνεται πως έχουν υποστεί μια σπάνια γενετική μετάλλαξηπου τους προστατεύει από τα προβλήματα υγείας λόγω παχυσαρκίας και επιπρόσθετουβάρους, αναφέρει το σχετικό άρθρο της Daily Mail.

Μια ομάδαερευνητών από το Ερευνητικό Ίδρυμα Wellcome Trust Sanger Institute στο Κέμπριτζανακάλυψε πως η παραλλαγή του γονιδίου μειώνει τα επίπεδα των βλαβερών λιπαρώνκαι συναντάται κατά σαράντα φορές συχνότερα στον πληθυσμό των Ανωγείων.

Η παραλλαγή τουγονιδίου ονομάζεται R19X. Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Ελευθερία Ζεγγίνηδηλώνει η προστασία που παρέχει το γονίδιο ίσως μπορεί να αναπαραχθεί τεχνητά,ώστε να μειωθούν τα περιστατικά καρδιοπάθειας σε ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Η νέα μελέτηδημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό NatureCommunications και τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε δείγματα από 1.200 άτομα.

Η μελέτηαποδεικνύει ότι η R19X, παραλλαγή του γονιδίου APOC3, εμφανίζεται συχνότεραστον πληθυσμό των Ανωγείων και μάλιστα σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα απόοποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα στην Ευρώπη.

Η παραλλαγή βοηθάστη μείωση των λιπαρών του αίματος, με αποτέλεσμα το μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.Παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα της «καλής χοληστερόλης».

Σε άλλους ευρωπαϊκούςπληθυσμούς η R19X απαντάται σε ποσοστό 0,05%. Στον πληθυσμό των Ανωγείων το ποσοστό αγγίζει το 2%.

Μετά την Ικαρίαπου αναδείχθηκε ως «το νησί της νιότης», τώρα και τα Ανώγεια της Κρήτηςδιακρίνονται για την υγεία του πληθυσμού τους.

Διαβάστε επίσης:

Ικαρία: Το νησί της νιότης!