ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συστάσεις των γιατρών προς τους πολίτες για την αιθαλομίχλη

Νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους της υγείας από την αιθαλομίχλης, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του.
Συστάσεις των γιατρών προς τους πολίτες για την αιθαλομίχλη

Νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους της υγείας από τηναιθαλομίχλης, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εδώ και ένα χρόνο, οΙατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τρομερέςσυνέπειες που θα επέφερε το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απόαιωρούμενα σωματίδια της αιθαλομίχλης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςγια την προφύλαξη των πολιτών από την ρύπανση με τα αιωρούμενα σωματίδια τηςαιθαλομίχλης και το μονοξείδιο του άνθρακα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνώνπροειδοποιεί:

1) Οι συσκευές καυσίμων πρέπει να διατηρούνται σε καλές συνθήκεςκαι όλα τα τζάκια, οι καμινάδες, και οι σόμπες πρέπει να ελέγχονται και ναπιστοποιούνται ως πηγές θέρμανσης μέσα από συγκεκριμένες διαδικασία καιπρότυπα.

2) Στους χώρους καύσης βιοανθράκων, πρέπει να υπάρχουνανιχνευτές CO για την πρόληψη της τοξικής δράσης των αυξημένων επιπέδων σε CO

3) Ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα είναι τα βρέφη και τα μικράπαιδιά, που καλό είναι αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους και να περιορίζουνκάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, γιατί, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας ανάκιλό βάρους σώματος, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κατανάλωσης οξυγόνου και ηέκθεσή τους σε οποιοδήποτε ρύπο είναι μεγαλύτερη.

4) Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν εκ των προτέρων, πώς νααναγνωρίζουν τα έγκαιρα και πρώιμα σημάδια και συμπτώματα στην επιδείνωση της κατάστασηςυγείας τους, από την έκθεσή τους στην αιθαλομίχλη και να τα αντιμετωπίζουνάμεσα.

5) Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά καιαναπνευστικά νοσήματα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή στενή παρακολούθηση, κατάτην έξαρση της περιόδου της αιθαλομίχλης με τους θεράποντες γιατρούς τους.