ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λήξη συναγερμού στην Θεσσαλονίκη για την αιθαλομίχλη

Στη λήξη του συναγερμούκαι την αναστολή των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για την αιθαλομίχλη προχώρησεη αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων κατά τηνοποία εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Λήξη συναγερμού στην Θεσσαλονίκη για την αιθαλομίχλη

Στη λήξη του συναγερμούκαι την αναστολή των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για την αιθαλομίχλη προχώρησεη αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων κατά τηνοποία εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Ωστόσο οι αρμόδιοι παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες,οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 (που θεωρούνται ιδιαίτεραεπικίνδυνοι ρύποι) ήταν τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο τριπλάσιες από το όριο.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γ. Τσαμασλής, «Αξιολογήσαμεόλα τα στοιχεία, τα καιρικά φαινόμενα και τους δείκτες μέτρησης ατμοσφαιρικήςρύπανσης στις μονάδες της Περιφέρειας αλλά και του πολεοδομικού συγκροτήματος.Όλες οι μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια σήμερα διαμορφώθηκαν σε επίπεδαχαμηλότερα των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, συνεπώς, μετά και τουςανέμους και τις βροχοπτώσεις προχωρήσαμε στη λήξη του συναγερμού και την αναστολήτων μέτρων που είχαμε λάβει».

Διευκρινίζει πάντως, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή καιπαρακολουθούν τις μετρήσεις από τους σταθμούς καταγραφής των δεικτώνατμοσφαιρικής ρύπανσης ώστε όποτε και αν συντρέξει και πάλι λόγος να τεθούνξανά σε ισχύ τα μέτρα.

Εντούτοις, ανησυχία προκαλεί το γεγονός, σύμφωνα με τον Χρίστο Βλαχοκώστα απότο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,ότι η μέση τιμή για τα PM2,5 το Δεκέμβριο που διανύουμε ήταν 60 μικρογραμμάρια,τριπλάσια δηλαδή από το όριο που είναι στα 20.

"Από τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις που διενεργούμε σε δύο σταθμούς, στηνΤριανδρία και την Πυλαία, διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση των συγκεκριμένωνμικροσωματιδίων που είναι περισσότερο επιβλαβή για τη δημόσια υγεία από τα PM10καθώς έχουν μικρότερη διάμετρο και εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονες"εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ.Βλαχοκώστας, εκτιμώντας ότι κανένας δενσέβεται τα έκτακτα μέτρα. "Μακροπρόθεσμα ωστόσο, μπορούν να παρουσιασθούνέντονα αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή των μικροσωματιδίων και να παρατηρήσουμεακόμη και μείωση του προσδόκιμου βίου" αναφέρει.

Για τον κ. Βλαχοκώστα, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι μετρήσεις για τοβενζοπυρένιο, έναν αέριο ρύπο που είναι καρκινογόνος και προέρχεται από τηνκαύση στερεών καυσίμων.

"Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς, θα έπρεπε η χώρα μας από την 1/1/2013να τις πραγματοποιεί αλλά κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει γίνει" σημειώνει.

Για τις επόμενες μέρες, οι Θεσσαλονικείς αναμένεται να πάρουν μικρή"ανάσα" αφού ο καιρός, σύμφωνα με τον διδάκτορα Μετεωρολογίας τουΚέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ, Μιχάλη Σιούτα, βελτιώνεται και οι άνεμοιδιώχνουν μακριά την αιθαλομίχλη.