ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: το 80% των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί

Το 80% των κρουσμάτωνπρόωρης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν.

Αυτό επιβεβαιώνει οΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας, ότι παρά το γεγονός ότι το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στα καρδιαγγειακάνοσήματα, το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίωνμπορούν να προληφθούν, εάν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, και θέσουμε τηνπρόληψη ως ύψιστη προτεραιότητα στην ζωή μας.
ΠΟΥ: το 80% των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί

Το 80% των κρουσμάτωνπρόωρης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν.




Αυτό επιβεβαιώνει οΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας, ότι παρά το γεγονός ότι το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στα καρδιαγγειακάνοσήματα, το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίωνμπορούν να προληφθούν, εάν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, και θέσουμε τηνπρόληψη ως ύψιστη προτεραιότητα στην ζωή μας.






Ας δούμε μερικές συμβουλές από το nutrimed.gr:
Το νάτριο, το βασικό συστατικό του αλατιού: Συμβάλλει στην αύξηση τηςαρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση της υπέρτασης, παράγοντες που επιβαρύνουνκαι την υγεία της καρδιάς. Η ποσότητα αλατιού που συστήνεται να καταναλώνουμεείναι μικρότερη από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, ενώ φαίνεται ότι τόσοως ενήλικες όσο και τα παιδιά μας ξεπερνάμε κατά πολύ τη συνιστώμενη αυτήποσότητα.

Κορεσμένα λίπη: Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα όπως το ζωικόβούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, καθώς και σε πολλά έτοιμα φαγητά, κέικ, γλυκά καιαρτοσκευάσματα. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι συνδεδεμένη μεαυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ελαιόλαδο: Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής απόμονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλει στη μείωση των επίπεδων της«κακής» χοληστερόλης (LDL), προστατεύοντας έτσι και την καρδιά. Το ελαιόλαδοπεριέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη E, η οποία έχει ισχυρήαντιοξειδωτική δράση.

Παρά τη θετική του σύσταση όμως, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή και στηνποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνουμε, καθώς ανήκει στην κατηγορία του λίπους,συστατικό που αποδίδει αρκετές θερμίδες.

Ω-3 για καλή καρδιά: Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικέςιδιότητές τους, τη βελτίωση δηλαδή των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης καιτων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα ω-3 βρίσκονται στα ψάρια, σε ξηρούς καρπούς καισε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι μαλακές μαργαρίνες.

Φρούτα και λαχανικά : Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικάσυστατικά και φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης καιτων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Φροντίστε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων καιλαχανικών διαφορετικών χρωμάτων ημερησίως.

Η άσκηση ως «σύμμαχος»: Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισηςκαρδιαγγειακών. Υπολογίζεται πως ασκούμενοι συστηματικά μειώνουμε τον κίνδυνοκαρδιαγγειακών και εγκεφαλικού κατά 35%. Αρκεί λοιπόν μισή ώρα άσκησης τηνημέρα για πέντε τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να βελτιώσετε τηνυγεία της καρδιάς σας.