ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μνήμη διαφέρει μεταξύ των λαών

Η Άντζελα Γκάτσες, ψυχολόγος και καθηγήτρια, μελέτησε την επίδραση της εθνικότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη γήρανση και τη μνήμη.

Η μνήμη διαφέρει μεταξύ των λαών

Η Άντζελα Γκάτσες,ψυχολόγος και καθηγήτρια, μελέτησε την επίδραση της εθνικότητας και τηςπολιτιστικής κληρονομιάς στη γήρανση και τη μνήμη.


Διαπίστωσε ότι οιΑμερικανοί και οι Ασιάτες έχουν διαφορετικό τύπο μνήμης, με τους πρώτους νασυγκρατούν περισσότερο οπτικές πληροφορίες και τους δεύτερους να απομνημονεύουνκαλύτερα το κοινωνικό πλαίσιο ενός συμβάντος.


Η ερευνήτρια από τοΠανεπιστήμιο Brandeis της Μασαχουσέτης υποστηρίζει πως το πολιτιστικό πλαίσιοδιαμορφώνει τις εμπειρίες και τη μνήμη του ατόμου.


Πραγματοποίησε δοκιμή σε65 φοιτητές από τις ΗΠΑ και την Ανατολική Ασία, από χώρες όπως η Κίνα, ηΙαπωνία και η Κορέα.


«Η κουλτούρα επηρεάζειτον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουμε τα ερεθίσματα γύρω μας. Εάν οι πολιτιστικέςπαραδόσεις δίνουν έμφαση στις κοινωνικές επαφές, τότε αυτές είναι οι αναμνήσειςπου αποτυπώνονται καλύτερα», δηλώνει η ερευνήτρια.


Έπειτα από πειράματα καιδοκιμές, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Αμερικανοί μπορούν να συγκρατούνπερισσότερες πληροφορίες που σχετίζονται με οπτικά δεδομένα και λεπτομέρειες.Αντιθέτως, οι Ασιάτες φαίνεται πως έχουν καλύτερη μνήμη ως προς τοσυναισθηματικό περιεχόμενο και το κοινωνικό υπόβαθρο ενός γεγονότος.


Η Γκάτσες δηλώνει πως η κατανόηση της ανθρώπινης μνήμης κατέχει σημαντικήθέση στην Ψυχολογία αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς συμβάλλει στηνκαλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία.