ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πανίσχυρη ορμόνη της αγάπης βοηθά να αναγνωρίσουμε και πρόσωπα

Στην ικανότητα να αναγνωρίζουμε πρόσωπα, μας βοηθά η ορμόνη της αγάπης, η λεγόμενη ωκυτοκίνη, ενώ το επόμενο βήμα της επιστημονικής κοινότητας, είναι μέσα από την ορμόνη, να φωτιστεί το κομμάτι των ψυχικών διαταραχών.
Η πανίσχυρη ορμόνη της αγάπης βοηθά να αναγνωρίσουμε και πρόσωπα

Ότι είναι ισχυρή η ορμόνη αυτή το γνωρίζουμε όλοικαλά, καθώς πρόκειται για την ορμόνη της αγάπης.

Η δυναμική της όμως από ότι φαίνεται είναι ακόμη πιοισχυρή, καθώς η ορμόνη αυτή, μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε πρόσωπα.

Ο υποδοχέας της ωκυτοκίνης, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ Science, επειδή εμπλέκεται στη δημιουργία στενών δεσμώνανάμεσα στις μητέρες και τα παιδιά τους ή μεταξύ των ζευγαριών, αποδεικνύεταιότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε πρόσωπα.

Τα ευρήματα, τα οποία έρχονται από μελέτη διεθνούςομάδας ερευνητών, αναμένεται να ρίξουν νέο φως σε διαταραχές οι οποίεςσχετίζονται με την επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών όπως ο αυτισμός καιενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ψυχικώνδιαταραχών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση«Proceedings of the National Academy of Sciences», είναι η πρώτη η οποίαδιαπιστώνει ότι μεταλλάξεις στον υποδοχέα της ωκυτοκίνης επηρεάζουν σεσημαντικό βαθμό την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τους συνανθρώπους μας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εμορι στην Ατλάντα,το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Τέμπερε στηΦινλανδία που την υπογράφουν επισημαίνουν μάλιστα ότι το ένα τρίτο των ανθρώπωνφέρει τη μετάλλαξη του γονιδίου που επιδρά αρνητικά σε αυτήν την ικανότητα,κάτι το οποίο ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι θυμούνται σχεδόν όλα ταπρόσωπα που έχουν συναντήσει στη ζωή τους ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται νααναγνωρίσουν ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους.

Η μελέτη ξεκίνησε από μια ανακάλυψη που έγινε αρχικάσε τρωκτικά: οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Εμορι με επικεφαλής τον Λάρι Γιανγκδιαπίστωσαν ότι μεταλλάξεις στον υποδοχέα της ωκυτοκίνης που έφεραν ταπειραματόζωα ήταν καθοριστικές για την κοινωνική αναγνώριση, η οποία στατρωκτικά βασίζεται στην όσφρηση. Θέλοντας να διερευνήσει αν το ίδιο γονίδιομπορεί να ευθύνεται και για την - οπτική - αναγνώριση προσώπων στους ανθρώπουςη διεθνής ομάδα των επιστημόνων επέλεξε να εξετάσει οικογένειες με ένα μόνοαυτιστικό παιδί, καθώς είναι γνωστό ότι τα μέλη των οικογενειών αυτώνεμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στην ικανότητα της αναγνώρισης προσώπων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πώς μικρές διαφορές στη δομήτου υποδοχέα της ωκυτοκίνης επηρέαζαν την ικανότητα μνήμης των προσώπων στουςγονείς, τα αυτιστικά παιδιά και τα μη αυτιστικά αδέλφια τους. Είδαν ότι μια καιμόνο μετάλλαξη του υποδοχέα της ωκυτοκίνης είχε τεράστια επίδραση στηνικανότητα μνήμης των προσώπων στα άτομα που την έφεραν. Τα ευρήματα αυτάυποδηλώνουν σύμφωνα με τον δρα Γιανγκ ότι η ωκυτοκίνη ενδέχεται να παίζει γενικότερακεντρικό ρόλο στην επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών, η οποία είναιπροβληματική σε άτομα με αυτισμό.