ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σουμάχερ: το τεχνητό κώμα και τι σημαίνει για τον εγκέφαλο

Το τεχνητό κώμα, ή αλλιώς καταστολή, αποτελεί μία ιδανική λύση, για περιπτώσειςκρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, όπως στην περίπτωση του Γερμανού πιλότου της Φόρμουλα1 Μικαέλ  Σουμάχερ.
Σουμάχερ: το τεχνητό κώμα και τι σημαίνει για τον εγκέφαλο

Το τεχνητό κώμα, ή αλλιώς καταστολή, αποτελεί μία ιδανική λύση, για περιπτώσειςκρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, όπως στην περίπτωση του Γερμανού πιλότου της Φόρμουλα1 Μικαέλ Σουμάχερ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο onMed.gr ο νευροχειρουργόςκ. Χαράλαμπος Σεφέρης, όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, το πρώτο πουέχει να αντιμετωπίσει ένας νευροχειρουργός, είναι η τυχόν ύπαρξη αιματώματος και συνεχίζει:

«Τις εγκεφαλικές θλάσεις δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις γιατί είναιδιάσπαρτες στον εγκέφαλο και αυτές, μαζίμε το αιμάτωμα προκαλούν - μεγεθύνουν το εγκεφαλικό οίδημα. Ετσι ο ασθενής, πρέπεινα διασωληνωθεί και να τεθεί σε καταστολή (το λεγόμενο τεχνητό κώμα ), προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο ήδηευάλωτος εγκέφαλος΄».

Η καταστολή, συνεχίζει ο κ. Σεφέρης σώζει ζωές, «διότι ελέγχει σε μεγάλοβαθμό το εγκεφαλικό οίδημα ειδικά στις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τις πρώτεςώρες. Στην συνέχεια, οι συμπληρωματικές επεμβάσεις βοηθούν ή μπορεί να λύσουντο πρόβλημα.

Από την στιγμή που έχουμε αυτόν τον συνδυασμό ο ασθενής αναπνέει με τομηχάνημα και άρα ο εγκέφαλος δεν δέχεται μεγάλες πιέσεις οπότε μετά ακολουθεί ηεπέμβαση.

Οσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί η διασωλήνωση, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εγκατάστασης νευρολογικώνελλειμμάτων (όπως παραλύσεις, προβλήματα μνήμης κλπ).

Για το εγκεφαλικό οίδημα επίσης, μπορεί να βοηθήσει ταυτόχρονα και ηενδοφλέβια συντηρητική αγωγή (φάρμακα)».

Σε ερώτηση, πόσο μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση του τεχνητού κώματος, ή τηςκαταστολής, ο κ. Σεφέρης, απαντά, ότι όσο πιο γρήγορα βγει ο ασθενής από τηνκαταστολή, τόσο καλλίτερα θα πάει η πορεία της υγείας του.