ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρεφικό γάλα σε σκόνη: Παραμένει ο ευρωπαϊκός συναγερμός για τη σαλμονέλα, τι πρέπει να προσέχουμε

Η Ευρώπη παραμένει σε συναγερμό για τα κρούσματα σαλμονέλας σε βρέφη εξαιτίας μολυσμένου γάλακτος, και το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει όσα πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Βρεφικό γάλα σε σκόνη: Παραμένει ο ευρωπαϊκός συναγερμός για τη σαλμονέλα, τι πρέπει να προσέχουμε

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μέχρι τις 12 Μαρτίου είχαν αναφερθεί 32 κρούσματα σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, όλα σε βρέφη και μικρά παιδιά τα οποία είχαν καταναλώσει συγκεκριμένο βρεφικό γάλα γαλλικής εταιρείας, παρασκευασμένο σε ισπανικό εργοστάσιο.

Οι ύποπτες παρτίδες γάλακτος, όπως και όλα τα υπόλοιπα βρεφικά προϊόντα της ίδιας εταιρείας, έχουν αποσυρθεί από όλη την Ευρώπη, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν την ύπαρξη κι άλλων κρουσμάτων, από κατανάλωση προϊόντων που αγοράστηκαν πριν την ανάκληση.

Το ECDC καλεί όλες τις εθνικές αρχές να ενημερώσουν τους γονείς σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν αν δίνουν στα μωρά τους γάλα σε σκόνη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστά τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών για την καλύτερη υγεία και ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα του θηλασμού, η βρεφική φόρμουλα - ή αλλιώς το γάλα σε σκόνη - θα πρέπει να χορηγείται βάσει συγκεκριμένων οδηγιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Γραφείο Τροφιμογενών Νοσημάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αν και κατά κανόνα στα εργοστάσια λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, η βρεφική φόρμουλα δεν είναι αποστειρωμένο προϊόν και αυτό σημαίνει ότι ενίοτε μπορεί περιέχει παθογόνα.

Έτσι οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την παρασκευή του γάλακτος ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό μαιευτηρίων, νοσοκομείων και βρεφονηπιακών σταθμών, το οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για την παρασκευή και χορήγηση του γάλακτος.

Επτά χρήσιμες οδηγίες

  1. Καλό πλύσιμο των χεριών πριν το χειρισμό, αποστείρωση των σκευών και απολύμανση της επιφάνειας όπου θα παρασκευαστεί το γάλα.
  2. Η θερμοκρασία του νερού, για την παρασκευή του γάλακτος, δε θα πρέπει να είναι μικρότερη από 70 βαθμούς Κελσίου
  3. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της παρασκευής του γάλακτος και της κατανάλωσης θα πρέπει να είναι ο μικρότερος δυνατός και σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά τις 2 ώρες.
  4. Η συντήρηση στο ψυγείο θα πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία όχι υψηλότερη των 5 βαθμών Κελσίου, και δεν πρέπει να ξεπερνά σε διάρκεια τις 24 ώρες.
  5. Ο χρόνος επαναθέρμανσης του γάλακτος δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά.
  6. Το βρεφικό γάλα δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων.
  7. Το γάλα που δεν έχει καταναλωθεί σε 2 ώρες από την παρασκευή του, θα πρέπει να απορρίπτεται.

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο παιδικού εκζέματος
Θηλασμός & πρόληψη παχυσαρκίας: Ποια παιδιά τον έχουν περισσότερο ανάγκη