ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δίας είναι ο ιδανικός πλανήτης για να τηγανίσετε πατάτες!

Ο Γιάννης Λιούμπας και ο Θοδωρής Καραπάντσιος, ερευνητές του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχαν μία επιστημονική ανησυχία για τις τηγανητές πατάτες!
Ο Δίας είναι ο ιδανικός πλανήτης για να τηγανίσετε πατάτες!

Ο Γιάννης Λιούμπας και ο Θοδωρής Καραπάντσιος, ερευνητές τουτμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχαν μίαεπιστημονική ανησυχία για τις τηγανητές πατάτες!

Οι μελέτες που έκαναν στην Ευρωπαική Διαστημική ΥπηρεσίαESA, με μία περιστρεφόμενη φριτέζα κατέληξαν ότι το τηγάνισμα σε συνθήκεςεπιτάχυνσης μεγαλύτερης από την επιτάχυνση του βαρυτικού πεδίου της γης, είναικαλύτερο! Μάλιστα, ο πλανήτης που έχει τις πιο καλές συνθήκες φαίνεται ότιείναι ο Δίας!

Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Food ResearchInternational.

Χρησιμοποιώντας για τις μελέτες τους μια φριτέζα μέσα στηνΦυγόκεντρο Μεγάλης Διαμέτρου (LDC) της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESAστην Ολλανδία, οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τηγάνισμα σεσυνθήκες βαρύτητας του Δία γίνεται πολύ γρήγορα ενώ οι πατάτες αποκτούν μια πιοτραγανή κρούστα.

Οι ερευνητές έκοψαν πατάτες σε λεπτές λωρίδες και τιςτηγάνισαν μέσα σε ένα είδος φριτέζας με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, η οποίαπεριστρεφόταν μέσα στη φυγόκεντρο- ένα γιγάντιο περιστρεφόμενο μηχάνημα, πουδημιουργεί συνθήκες επιτάχυνσης, πολύ υψηλότερης από την επιτάχυνση του γήινουβαρυτικού πεδίου.


Ειδικά θερμόμετρα έδειξαν ότι η αύξηση της βαρύτηταςεπιταχύνει τη μεταφορά θερμότητας από το λάδι στις πατάτες. Συγκεκριμένα, ηβέλτιστη επιτάχυνση για τραγανές τηγανητές πατάτες είναι 3 g, τρεις φορές μεγαλύτερηαπό την επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι επίσηςελαφρώς μεγαλύτερη από την βαρυτική επιτάχυνση στον Δία, περίπου 2,52g.
Ωστόσο,οι πατάτες των 3 g δεν έχουν ακόμα τελειοποιηθεί. η μία πλευρά κάθε πατάταςέβγαινε μαλακή και μουλιασμένη καθώς η κάτω επιφάνειά της στη φυγόκεντρο δενβρισκόταν σε επαφή με το λάδι. 


Το πρόβλημα θα μπορούσε πάντως να λυθεί μεπεραιτέρω πειράματα στην περιστρεφόμενη φριτέζα, αναφέρουν οι δύο ερευνητές στηνεπιθεώρηση Food Research International.