ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Υόρκη: μαριχουάνα σε 20 νοσοκομεία

Μετο σκεπτικό ότι η μαριχουάνα μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό φάρμακοπου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών,ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Μάριο Κουόμο, προχώρησε στην νομιμοποίησης της ουσίας,καθαρά για ιατρικούς σκοπούς.
Νέα Υόρκη: μαριχουάνα σε 20 νοσοκομεία

Μετο σκεπτικό ότι η μαριχουάνα μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό φάρμακοπου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών,ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Μάριο Κουόμο, προχώρησε στην νομιμοποίησης της ουσίας,καθαρά για ιατρικούς σκοπούς.

Ετσι, αυτή την στιγμή η Νέα Υόρκη είναι η 21η πολιτεία των ΗΠΑ που θαχαλαρώσει τη νομοθεσία για την κάνναβη.Χθες τοβράδυ ο κυβερνήτης Μάριο Κουόμο, εξήγγειλε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θαεφαρμοσθεί σε 20 νοσοκομεία της πολιτείας με πληθυσμό 19,5 εκατομμύριακατοίκους, τονίζοντας ότι η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει στηδιαχείριση του πόνου και στη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση τουκαρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.

«Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου 20 νοσοκομεία θα μπορούννα την συνταγογραφούν», δήλωσε ο Κουόμο, ο δημοκρατικός κυβερνήτης που είχεαντιταχθεί επί σειρά ετών στην εφαρμογή του μέτρου, κατά τη διάρκεια τηςετήσιας, με έντονα προεκλογικό χαρακτήρα, ομιλίας του στο Αλμπανι.

Ο Μάριο Κουόμο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, θαεκδώσει νομοθετικό διάταγμα για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς η πρόταση έχεικαταψηφισθεί τέσσερις φορές από το τοπικό κοινοβούλιο.

Μαζί με την πολιτεία της Νέας Υόρκης, η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούςλόγους, σε ποσότητες και πλαίσια λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά, επιτρέπεται σε21 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και στην Περιφέρεια της Ουάσινγκτον(Washington DC).

Πρωτοπόρος από όλες τις αμερικανικές Πολιτείες, υπήρξε η Καλιφόρνια, όπου ηχρήση της μαριχουάνας εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 1996. Εκεί η μαριχουάνασυνταγογραφείται ακόμη και για απλούς πόνους της μέσης.

Στη Μασαχουσέτη, όπου το μέτρο εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2012, οι ασθενείςμπορούν να κατέχουν την αναγκαία για ιατρική χρήση 60 ημερών ποσότητα, στοπλαίσιο αγωγής για καρκίνο, γλαύκωμα, AIDS, νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατάπλάκας...

Το Βερμόντ επιτρέπει στους ασθενείς "την κατοχή δύο μεγαλωμένων, επτάμικρών φυτών και 56,6 γραμμαρίων κάνναβης".

Το Ορεγκον επιτρέπει την κατοχή 680 γραμμαρίων για άτομα που πάσχουν απόμετατραυματικό στρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιντιτούτου Gallup τον Οκτώβριο 2013, το 58% τωνΑμερικανών τάσσεται υπέρ τη νομιμοποίησης της μαριχουάνας και 14 πολιτείεςαποποινικοποίησαν τα τελευταία χρόνια την κατοχή μικρής ποσότητας κάνναβης.

Το Κολοράντο προχώρησε ακόμη περισσότερο. Νομιμοποίησε πλήρως τη μαριχουάνα.Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν νααγοράζουν νομίμως μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης, ενώ η πολιτεία της Ουάσινγκτονψήφισε αντίστοιχο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη.

Οι αρχές των δύο αυτών πολιτειών αναλαμβάνουν να εποπτεύουν την καλλιέργεια,την διάθεση και το μάρκετινγκ της κάνναβης.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τόσο η πώληση, όσο και η κατοχή παραμένουναπαγορευμένες. Ομως τον Οκτώβριο 2009, η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε εγκύκλιοστους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ζητώντας τους να μην προβαίνουν στη δίωξηατόμων που προμηθεύουν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τέλος, το Νιού Τζέρσι επιτρέπει τη μαριχουάνα για θεραπευτική χρήση εδώκαι τρία χρόνια για σειρά ασθενειών. Ο νόμος τροποποιήθηκε πρόσφατα για να έχειεφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις παιδικών ασθενειών.