ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιδημία λοίμωξης από E.coli στις Ηνωμένες Πολιτείες - απαγορεύθηκαν τα μαρούλια

Το Κέντρο λοιμώξεων (CDC) απαγόρευσε το… μαρούλι από το τραπέζι των Ευχαριστιών, υπό το φόβο εξάπλωσης των κρουσμάτων!

Επιδημία λοίμωξης από E.coli στις Ηνωμένες Πολιτείες - απαγορεύθηκαν τα μαρούλια

Σύμφωνα με το CDC, τις τελευταίες μέρες δηλώθηκαν 32 κρούσματα λοίμωξης σε 11 πολιτείες. Σε όλα τα περιστατικά, «ένοχο» για τη λοίμωξη ήταν το βακτηρίδιο E.coli το οποίο πιθανολογείται ότι μεταδόθηκε από μολυσμένα λαχανικά.

Η ακριβής πηγή της μετάδοσης δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, αν και οι ειδικοί επιδημιολόγοι θεωρούν πιο «ύποπτα» τα μαρούλια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η «ζημιά» έγινε από μαρούλια που διακινήθηκαν στην Καλιφόρνια, ωστόσο ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Γι’ αυτό εκδόθηκε έκτακτη οδηγία προς τους καταναλωτές, να προτιμήσουν άλλες σαλάτες για το τραπέζι των Ευχαριστιών, προκειμένου να προληφθεί περεταίρω εξάπλωση της επιδημίας.

Μάλιστα, όσοι είχαν ήδη αγοράσει μαρούλια ή έτοιμες σαλάτες με μαρούλια κλήθηκαν να τις πετάξουν και να απολυμάνουν το ψυγείο τους!

Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli (εν συντομία E.coli) ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Τα περισσότερα είδη του είναι αβλαβή ή και επωφελή για τον οργανισμό και κάποια από αυτά ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου.

Ωστόσο, μια ομάδα στελεχών του E.coli παράγει τοξίνες οι οποίες προκαλούν οξεία λοίμωξη με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Σε ευπαθή άτομα μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να απειλήσουν τη ζωή των ασθενών.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη συγκεκριμένη λοίμωξη από E.coli.

Διαβάστε επίσης:

E. coli: Πού βρίσκεται το βακτήριο – Ποιους κινδύνους εγκυμονεί

Τροφική δηλητηρίαση: Οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές