ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το προσφυγικό ψηλά στην ατζέντα μεταξύ Ομπάμα και ελληνικής κυβέρνησης

Το προσφυγικό και οι μεταναστευτικές ροές, κυριάρχησαν ιδιαίτερα, κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας, κλείνοντας ουσιαστικά την 8ετή θητεία του με μία συμβολική και σημαντική περιοδεία στην Ευρώπη.

Το προσφυγικό ψηλά στην ατζέντα μεταξύ Ομπάμα και ελληνικής κυβέρνησης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Βεβαίως μπορεί το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να είναι πρωτίστως επικεντρωμένο στην ελάφρυνση του χρέους - καθώς ο επόμενος σταθμός θα είναι η Γερμανία και μας ενδιαφέρει να ακουστεί πολύ- ωστόσο και το προσφυγικό αποτελεί μείζον ζήτημα κοινωνικό, οικονομικό και υγειονομικό για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε ρεαλιστικά για το προσφυγικό, λέγοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τους μετανάστες και έχει πράξει ό,τι ήταν δυνατόν για να διευκολύνει τις προσφυγικές ροές, ωστόσο δεν έχουν πράξει το ίδιο οι Ευρωπαίοι, εταίροι, κάτι που πρέπει να γίνει.
Κάλεσε δε τον Αμερικανό ομόλογό του να ασκήσει πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσπάθεια που πραγματοποιεί προκειμένου οι μετανάστες να έχουν την αξιοπρέπεια που πρέπει.

Και ίσως στο σημείο αυτό, να αναρωτηθούμε τι απέγινε το κονδύλι των 25 εκατ. ευρώ που αφορούσε σε βοήθεια των προσφύγων και το οποίο θα έπρεπε να διαχειριστεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αναφέρουν πως το κονδύλι δεν έχει ακόμη διατεθεί, καθώς η υπόθεση Γιαννόπουλου – η βίαιη εκδίωξή του, η αντικατάστασή του από τον καθηγητή Ρόζενμπεργκ και η απόφαση του ΣτΕ με την οποία αθωώθηκε τελικά ο πρώτος, η επιστροφή του στον φορέα και η εκ νέου αποπομπή του - κράτησαν το θέμα μετέωρο.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο επίκαιρη απο ποτέ, είναι η ετήσια έκθεση των Γιατρών του Κόσμου, η οποία ανακοινώθηκε χθες, και αναφέρεται στην αναλγησία των Ευρωπαϊκων συστημάτων υγείας αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες και τους πρόσφυγες και κυρίως έγκυες και παιδιά.

Διαβάστε ακόμη:

Γροθιά από τους Γιατρούς του Κόσμου: Έγκυες & παιδιά, αποκλεισμένα από τα συστήματα υγείας