ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Διακόπτης» του οργανισμού ενεργοποιεί την καύση του λίπους

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα βιολογικό «διακόπτη» ο οποίος ενεργοποιεί τα γονίδια που διασπούν το λίπος.
«Διακόπτης» του οργανισμού ενεργοποιεί την καύση του λίπους

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα βιολογικό «διακόπτη» ο οποίος ενεργοποιεί τα γονίδια που διασπούν το
λίπος
.




Η νέα ανακάλυψη δίνει ελπίδες για αποτελεσματικότερα φάρμακα αδυνατίσματος και για καινοτόμες θεραπείες ενάντια στο διαβήτη και την καρδιοπάθεια .




Ο διακόπτης ενεργοποιείται κατά τη γυμναστική και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.




Είναι γνωστό πως η σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην καλή φυσική κατάσταση, όμως αρκετοί μηχανισμοί δράσεις παρέμεναν άγνωστοι.




Τώρα, η νέα μελέτη αποκαλύπτει το στοιχείο που ευθύνεται για τα οφέλη αυτά. Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης δηλώνουν πως τα σήματα που αποστέλλουν οι μύες κατά τη γυμναστική απελευθερώνονται στο αίμα και επηρεάζουν τη λειτουργία των λιποκυττάρων και του ήπατος.




Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η ενεργοποίηση του μεταβολικού στοιχείου ΒΑΙΒΑ είναι αυτή που οδηγεί στη σημαντική απώλεια βάρους .




Μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί τα κύτταρα στους μύες παράγει το ΒΑΙΒΑ και οδηγεί στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάσπαση του λίπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η διαδικασία οδηγεί επίσης στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.




Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπινους ιστούς δείχνουν ότι τα επίπεδα του ΒΑΙΒΑ αυξάνονται σημαντικά κατά την άσκηση κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος διαβήτη και μεταβολικών διαταραχών. Η παραγωγή του ΒΑΙΒΑ φάνηκε πως συνδέεται άμεσα και με το χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος .