ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καθ. του Χάρβαρντ Χρ. Μαντζώρος, επίτιμος Διδάκτωρ στο Παν/μιο Πατρών

Σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύεται την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου ο διάσημος Έλληνας καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Ο καθ. του Χάρβαρντ Χρ. Μαντζώρος, επίτιμος Διδάκτωρ στο Παν/μιο Πατρών

Σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύεται την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου ο διάσημος Έλληνας καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ο Χρήστος Μαντζώρος είναι Τακτικός Καθηγητής της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Τακτικός Καθηγητής της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Παράλληλα, είναι Διευθυντής Καθηγητής υπεύθυνος για το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της Κλινικής Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού των τριών ομοσπονδιακών Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και της Μονάδας Διατροφής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess Medical Center, και του κέντρου Joslin Diabetes Center στη Βοστώνη Μασσαχουσέτης.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Ναυπλίου και τις σπουδές του στην Ιατρική Αθηνών μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για ειδικότητα και μετεκπαίδευση. Σε συνολικό χρονικό διάστημα 7 ετών απέκτησε ένα διδακτορικό, 2 Masters και 3 τίτλους ειδικοτήτων. Ο κ. Μαντζώρος ανήλθε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και έφθασε στις κορυφαίες θέσεις του πρώτου αξιολογικά Πανεπιστημίου παγκοσμίως μέσα σε λιγότερο από 12 έτη μετά την εκπαίδευσή του.

Πρωτοπόρος στην έρευνα
Ο κ. Μαντζώρος είναι αναγνωρισμένος σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία του στον τομέα της Παθολογίας και της Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού. Ερευνητικά, ο κ. Μαντζώρος είναι πρωτοπόρος στην ανακάλυψη του λιπώδους ιστού ως ενδοκρινούς αδένα.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια που συνειδητοποιήθηκε ότι ο λιπώδης ιστός δεν είναι ένα ανενεργές αποθηκευτικό όργανο αλλά εκκρίνει ορμόνες, η ομάδα του κ. Μαντζώρου έχει αποδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να αποσαφηνίσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για κάθε μια από τις ασθένειες που συνδέονται στενά τόσο με τη παχυσαρκία όσο και με τη νευρογενή ανορεξία. Η μελέτη πολλών από αυτές τις ορμόνες, έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη καινούργιων διαγνωστικών εργαλείων, αλλά και καινούργιων φαρμάκων για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών. Ένα από αυτά τα φάρμακα, η λεπτίνη, μόλις εγκρίθηκε στην Ιαπωνία και επίκειται η έγκρισή της στις ΗΠΑ, ενώ ένα δεύτερο, (ΙΝΤ131) βρίσκεται στη τελευταία φάση κλινικών δοκιμών (φάση ΙΙΙ) πριν τη χρησιμοποίηση του στη καθημερινή κλινική πράξη.

Ο κ. Μαντζώρος έχει, πέραν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διδάξει σε πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όχι μόνο των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς. Παράλληλα, επιβλέπει την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από φοιτητές, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη (Γερμανία, Σουηδία, Ελλάδα) και στο παρελθόν έχει εκπαιδεύσει και αναδείξει πληθώρα (πάνω από 120) νέων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης, ως Διευθυντές μεγάλων Ιατρικών Εταιριών ή ως καθηγητές Ιατρικής σε κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου.