ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Νεάντερταλ μας κληροδότησαν περισσότερα γονίδια από ό,τι νομίζαμε

Η γενετική κληρονομιά των Νεάντερταλ «βαραίνει» πάνω στουςσύγχρονους ανθρώπους πολύ περισσότερο από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες,σύμφωνα με δύο νέες
Οι Νεάντερταλ μας κληροδότησαν περισσότερα γονίδια από ό,τι νομίζαμε

Η γενετική κληρονομιά των Νεάντερταλ «βαραίνει» πάνω στουςσύγχρονους ανθρώπους πολύ περισσότερο από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες,σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η σχέση μας με τα«ξαδέλφια» μας δεν είναι καθόλου αμελητέα. Για παράδειγμα, αποτελεί έκπληξη γιατους επιστήμονες ότι ένα γονίδιο που «εμποδίζει» τους σημερινούς ανθρώπους νακόψουν το τσιγάρο, φαίνεται να έχει νεαντερτάλια καταγωγή.

Οι έρευνες, με επικεφαλής γενετιστές της Ιατρικής Σχολής τουπανεπιστημίου Χάρβαρντ υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Ράιχ, που δημοσιεύτηκαν σταδύο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά "Science" και "Nature",δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι τα απομεινάρια του DNA των Νεάντερταλ στο γονιδίωματων σημερινών ανθρώπων (Homo sapiens) σχετίζονται με γονίδια που προκαλούνδιαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Κρον στο έντερο, τον ερυθηματώδη λύκο, τηναυτοάνοση χολική κίρρωση, την μακρόχρονη κατάθλιψη, καθώς και τονπροαναφερόμενο εθισμό στο κάπνισμα.

Οι σημερινοί άνθρωποι μη αφρικανικής καταγωγής έχουν περίπουτο 2% των γονιδίων τους κληρονομήσει από τους Νεάντερταλ, μετά από επιμιξίεςπου συνέβησαν πριν από 40.000 έως 80.000 χρόνια στην Ευρώπη και την Ασία. Οινέες έρευνες δείχνουν ότι, στην πορεία της εξέλιξης, άλλα από τα γονίδια τωνΝεάντερταλ προσαρμόστηκαν καλά στον ανθρώπινο οργανισμό βοηθώντας στην επιβίωσητου Homo sapiens όλα αυτά τα χρόνια, άλλα όμως όχι, δημιουργώντας αντίθετα τηντάση για διάφορες αρρώστιες.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος Γερμανόςπαλαιογενετιστής Σβάντε Πάαμπο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας ΜαξΠλανκ της Λειψίας- ανέλυσαν και συνέκριναν τα γονιδιώματα 846 ανθρώπων μηαφρικανικής καταγωγής, 176 από την υποσαχάρια Αφρική (όπου στο παρελθόν οι πρόγονοίτους δεν είχαν έλθει σε επαφή με Νεάντερταλ), καθώς και ενός Νεάντερταλ πουζούσε πριν από 50.000 χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, οι Ασιάτες έχουν κληρονομήσειπερισσότερα γονίδια από τους Νεάντερταλ σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Το DNA των Νεάντερταλ είναι άνισα διεσπαρμένο στο γενετικόυλικό των σημερινών ανθρώπων, με μερικές περιοχές πολύ «φορτωμένες» με τηνγενετική κληρονομιά των πρώτων και άλλες «έρημες» (κυρίως στο χρωμόσωμα Χ καιστα γονίδια των ανδρικών γεννητικών οργάνων). Παραμένει άγνωστο, προς το παρόν,κατά πόσο οι ίδιοι οι Νεάντερταλ -που εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν από τηνΕυρώπη πριν από περίπου 28.000 χρόνια- έπασχαν από παρόμοιες νόσους με τουςσύγχρονους ανθρώπους.